Jonas Birgersson bor i Varberg och håller ett populärt distansquiz i coronatider.
Jonas Birgersson bor i Varberg och håller ett populärt distansquiz i coronatider. Bild: Privat

Arbetslösheten blev till populärt quiz

Pandemin innebar att Jonas Birgersson förlorade sitt förra jobb. Då började han sända direktsända quiz för hundratals personer.

ANNONS
|

Det var i april förra året som Jonas Birgersson från Varberg blev av med sitt jobb på en reklambyrå. Samtidigt blev han av med gigtillfällen med både bandet Way down south och som solotrubadur.

– Jag blev av med allt i ett kort och kände att jag behövde hitta på något roligt att göra i alla fall, säger han.

Sagt och gjort. Med tidigare erfarenhet av att hålla quiz på krogar drog han igång en coronavänlig variant – via internet och på distans. Att hålla i quizen fungerade till en början som en meningsfull syssla i vardagen under tiden han sökte jobb. Ganska snart fick Jonas ett nytt jobb som marknadskoordinator, men quizen har han fotsatt med. Sedan dess har han med ojämna mellanrum sänt direkt hemifrån sin inglasade uteplats.

ANNONS

– Jag konstaterade ganska snabbt att det enklaste var sända direkt på Facebook. Ganska många människor har Facebook, och man behöver ingen extra teknikkunskap för att kunna vara med, säger han.

Då många av Jonas Birgerssons vänner jobbar inom krog- och restaurangbranschen fick han från insidan se vilken ekonomisk smäll pandemin har inneburit för dem. Därför uppmanar han deltagarna att beställa hämtmat från sin lokala restaurang att avnjuta till quizet, även om det såklart inte är ett tvång.

– Kan jag hjälpa dem att inte gå under så gör jag gärna det, säger han.

Quizet är inget renodlat musikquiz, även om han själv spelar livemusik kopplat till frågorna.

– Jag spelar åtta låtar totalt och för varje låt har jag två följdfrågor som är väldigt vagt förknippade till låten, säger han.

Jonas Birgersson har vid ett par tillfället även haft med lokala gästartister som We are soundays, Anton Mared, Cecilia Baltsen och Nisse Berglund.

Varje quizomgång är det omkring hundra uppkopplade Facebookanvändare, men vid varje dator sitter ofta fler än en person så det är svårt att säga hur många som faktiskt kollar. Det är inte otänkbart att han fortsätter även efter corona.

– Då kanske jag kör musikquiz från en krog som jag även streamar online, det kunde vara en kul grej, säger han.

ANNONS

Nästa tillfälle är den 26 mars och går att hitta via JB Trubadur & Quiz på Facebook. Där går även att se inspelningar från tidigare tillfällen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS