Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Antalet varbergare över 80 år på väg att fördubblas

Kommunens prognos visar att antalet varbergare över 80 år kommer att nära på fördubblas under den kommande 15-årsperioden. Den kraftiga tillväxten inom gruppen äldre-äldre innebär ett stort behov av nya boenden.

Varbergs kommun ser ut att behöva bygga minst tre nya äldreboenden under de kommande åren fram till 2034, utöver det äldreboende i Träslöv som planeras att invigas till våren (Midsommargården) och det äldreboende som Attendo har byggt i Breared och som tas i bruk 2022.

Bakgrunden är att antalet äldre-äldre (medborgare över 80 år) ser ut att öka kraftigt under perioden. Enligt den prognos som ligger till grund för socialförvaltningens nya lokalrevision kommer 80-plussarna att vara 7 262 stycken till antalet år 2034, mot 3 932 förra året. Nästan en fördubbling, som socialförvaltningen uttrycker det i sin lokalrevision.

Konsekvensen av detta är att antalet platser på äldreboende behöver utökas kraftigt. Behovet beräknas till 260 nya platser i kommunen, vilket innebär ungefär tre helt nybyggda äldreboenden utöver Midsommargården och Attendos boende i Breared. I dag finns 529 äldreboendeplatser i kommunen.

Var bör då dessa nya boenden placeras? Socialnämnden har föreslagit att tre områden ska prioriteras: Väröbacka, Södra Trönninge och Östra Träslöv. ”Behovet av särskilt boende för äldre är oftast svårt att placera geografiskt inom kommunen. Man vill bo både i stan och på landet och det är den egna preferensen som styr vart man söker sig. Det är därför viktigt att det finns möjligheter till särskilt boende på olika platser inom kommunen men att de är jämlika i service och utformning”, heter det i lokalrevisionen.

Förutom boendeplatser för äldre så har kommunen också ett stort behov av boendeplatser för funktionshindrade att tampas med.

Fram till 2031 kommer 18 nya platser på gruppbostad för LSS att behövas. Tanken är att ett nytt boende ska byggas i Väröbacka. Dessutom har det tidigare demensboendet Ängslyckan (Kungsäter) omvandlats och Kastanjen (Veddige) ska omvandlas till gruppbostäder för LSS.

Det behövs också nya gruppbostäder för personer med psykisk funktionsnedsättning. Ett sådant ska, som HN tidigare berättat, skapas genom att omvandla ett demensboende på Ölandsgatan.

Utöver detta behövs nya servicebostäder inom LSS och för psykiskt funktionsnedsatta. Tanken är att detta ska tillgodoses dels genom nybygge i Bua, dels genom nya platser på Hantverksgränd i centrala Varberg.

Kommunens planer för nya boenden

Kommunen räknar med att tre nya äldreboenden kommer att behöva byggas under de närmaste 10–15 åren. Först ett i södra Trönninge (2027), sedan Väröbacka (2029/30) och sedan i Östra Träslöv (2021/32).

Kommunen planerar också för nya LSS-boenden. Dels en ny gruppbostad för LSS i Väröbacka (2023) och dels nya servicebostäder för LSS i Bua (2024).

Lokalrevisionen revideras årligen.

Källa: Lokalrevision 2020 – socialnämndens ansvarsområde

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här