Anställda på Varberg Energi vittnar om trakasserier

Flera anställda på Varberg Energi vittnar om mobbning, trakasserier, obehagliga påhopp och en ledning som nonchalerar problemen. HR-chefen känner dock inte igen sig i beskrivningen. – Jag uppfattar att vi har en god dialog med våra medarbetare, säger Charlotte Larsson.

ANNONS
LocationVarberg||

– Det är en katastrofal arbetsmiljö och folk flyr härifrån. Jag skulle inte rekommendera min värsta fiende att söka jobb här, säger en av flera anställda som HN varit i kontakt med. Hen vill inte gå ut med sitt namn i tidningen på grund av rädsla för repressalier.

HN har tagit del av anmälningar där anställda har lyft problem med kränkande särbehandling, mobbning och trakasserier till HR-avdelningen på det kommunala bolaget. En medarbetare skriver så här: ”Jag skadade mig och fick köras till akuten. När jag kommer tillbaka till jobbet frågar XX inte hur jag mår. Istället får jag ta emot kränkande glåpord när vi är ute och jobbar.”

ANNONS

Tidningen har också varit i kontakt med flera personer som valt att avsluta sin anställning på grund av en osund arbetsmiljö. Två av dem har valt att öppet berätta om sina erfarenheter.

Trakasserades sexuellt under flera år

Maria Alberts blev utsatt för sexistiska kommentarer och trakasserier av flera kollegor – år efter år.

– Under en konferensresa tryckte en av mina kolleger sin kropp mot min och körde upp handen mellan mina ben. Jag var relativt nyanställd och blev rädd. Först anklagade jag mig själv men till sist vände jag mig till cheferna, men fick bara höra att jag skulle ta det som en komplimang, säger hon och fortsätter:

– De sopar problemen under mattan och det sitter i väggarna på företaget.

Hon fick sexuella inviter skickade till sig via SMS och trakasserierna på arbetsplatsen fortsatte. Till sist mådde hon så dåligt att hon blev sjukskriven.

– Jag vågade knapp lämna mitt kontor för alla glåpord. När jag gick till skrivaren kunde de till exempel säga att jag skulle stoppa in skjortan i byxorna så att min röv skulle synas tydligare.

Tog du upp problemen med facket?

– Ja, men de hänvisade till mina chefer som inte gjorde något. Till slut tog ångesten över och jag satt ofta och grät inne på toaletten. Jag är påverkad än i dag av mina år på företaget och tar fortfarande omvägar när jag är ute och kör för jag mår dåligt bara av att se byggnaden. Men trots allt mår jag i dag bra och mina erfarenheter har gjort mig till en starkare människa, säger Maria Alberts.

ANNONS

Sa upp sig nyligen

Bo Georgsson gjorde sin sista arbetsdag på Varberg Energi den 31 augusti.

– Flera har gått in i väggen och är sjukskrivna och folk har avslutat sin anställning på grund av en för hög arbetsbelastning. Värst är det för personalen på Flisan (värmeverket, reds anmärkning) Det har varit flera avbrott på fjärrvärmen och de som har jouren har för tung arbetsbelastning.

Han nämner gasläckan i centrala Varberg som ett exempel.

– Den hade troligen kunnat undvikas om arbetsbelastningen inte varit för hög. Det har varit väldigt stressigt på grund av tunnelbygget och andra arbeten.

Hur tycker du företaget hanterar frågor kring arbetsmiljön?

– De har försökt att få ner antalet olyckor genom att uppmuntra alla anställda att skriva minst en riskobservation var per år. Dock har bara cirka 30 procent av dessa färdigbehandlats. Detta berör främst vanliga arbetsskador och den psykosociala arbetsmiljön är i princip inte hanterad genom detta. Flera riskobservationer handlar dock om att fel och misstag har begåtts på grund av en för stor arbetsbelastning.

Bo Georgsson hävdar också att lönesystemet är orättvist.

– Det pågår en åldersdiskriminering och företaget tappar kompetens när nyanställda går in på en högre lön.

Vd och HR-chefen svarar på kritiken

Flera personer jag har varit i kontakt med har sagt upp sig på grund av brister i arbetsmiljön. Varför agerar ni inte?

ANNONS

– Vi hanterar och agerar på övergripande nivå och i enskilda fall. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen, säger HR-chefen Charlotte Larsson.

Jag har pratat med flera anställda och före detta anställa som vittnar om trakasserier, en för hög arbetsbelastning och mobbning – uppenbara problem i arbetsmiljön. Hur vill ni bemöta kritiken?

– Vi har ett starkt arbete när det kommer till hur arbetsmiljön fungerar och hanterar alla händelser, oavsett karaktär, på ett grundligt sätt och det är jag trygg med, säger vd Björn Sjöström.

Hur arbetar ni för att rensa bort sexism och kränkande särbehandling?

– Vi har arbetat strukturerat med de frågorna under de senaste åren. Vi har haft samtal med organisationen och rullade ut förstärkta riktlinjer under Metoo om hur vi ser på frågan sexism och har absolut nolltolerans mot det, säger Larsson.

Blev det mer konkret under 2017 vad som faktiskt gäller på arbetsplatsen?

– Vi har inte haft en dedikerad HR-ansvarig innan Charlotte och vi gav inte frågorna tillräcklig uppmärksamhet som det var organiserat tidigare. Jag tycker vi har agerat starkare i de här frågorna från och med 2017, säger Sjöström.

Vilka frågor tycker du att ni släpade efter med?

ANNONS

– Alla frågor som rör HR-området. Har du det som en del av din uppgift så hinner du inte hantera frågor som dyker upp. Det fungerade när vi var färre men inte nu när vi har vuxit, säger Sjöström

Är åtgärderna tillräckliga för att motverka en osund arbetsmiljö?

– Jag uppfattar att vi har en god dialog med våra medarbetare och våra chefer, säger Larsson och fortsätter:

– Vi har även god samverkan med vår skyddsorganisation och våra fackliga representanter lokalt.

Är ni nöjda med arbetsmiljön på Varberg Energi?

–En bra arbetsmiljö behöver vi vårda varje dag, det är ett dagligt arbete, säger Björn Sjöström.

Läs mer: Anställda larmar om brister i säkerhetsrutiner

LÄS MER:Varberg Energi begränsar anställda att uttala sig i media

Personalomsättning Varberg Energi AB:

2015: Nya: 5 Avgångar: 5

2016: Nya: 13 Avgångar: 5

2017: Nya: 15 Avgångar: 7

2018: Nya: 13 Avgångar: 10

2019: Nya: 11 Avgångar: 7

2020 (1/1 - 31/7): Nya: 11 Avgångar: 12

Källa: Varberg Energi

ANNONS