Anställda i Varbergs kommun kan inte boka dos två

Vårdnära personal inom Varbergs kommun har i snart en månads tid kunnat boka tid för vaccinering via Kommunhälsan. Men sedan i måndags kan de som fått dos ett inte längre boka sina andra dos.

ANNONS
|

Sedan den 15 januari har vårdnära personal inom Varbergs omsorg kunnat boka tid för vaccinering mot covid-19 via Kommunhälsan. Men i måndags försvann möjligheten för de som redan fått dos ett att boka tid för sin andra dos av vaccinet.

– Det är ett tekniskt problem som ligger bakom. Vi hade ingen möjlighet att låsa tider för de som skulle få dos två vilket har gjort att personer som bokat in sig för dos ett har tagit de tiderna som var avsedda för de som redan fått första sprutan, säger Katarina Sundberg vaccinationsansvarig vid Varbergs kommun.

Hittills har de som vaccinerats fått sin första dos av Pfizers vaccin och enligt instruktionerna måste det dröja 21 dagar från första vaccinationstillfället innan man får dos två. Men det får inte heller gå för lång tid mellan första och andra dosen.

ANNONS

– Vi håller på med en lösning som gör att den som bokar sin första tid automatiskt får tid för sin andra dos. De som redan har tagit sin första dos men inte bokat tid för den andra kommer vi att kontakta för att se till att de får sin dos, säger Katarina Sundberg.

Den nya vaccinationsordning som Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen kommer inte heller påverka de som redan har fått dos ett av Pfizers vaccin.

– Har du fått dos ett av Pfizers vaccin kommer du även få dos två av det inom den tiden som är sagt. För de som inte fått sin första dos kan det däremot bli så att de får av Astras vaccin i stället i och med det nya besked som gavs i dag, säger Katarina Sundberg

ANNONS