Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Victorin.

Anrika Victorins har sålts

Juvelbutiken Victorins i Varberg har sålts. – Den mentala biten i att sälja familjeföretaget är nästan svårast, säger Ulf Victorin.

Ulf Victorin driver i dag tillsammans med sin bror Hans Victorins i Varberg. Företaget har funnits sedan 1908 då deras farfar John startade verksamheten. Men den 31 augusti tar näthandelsföretaget Hedbergs guld över som ägare. 

– Det var en tillfällighet att detta dök upp. Vi hade inga planer på att sälja, men fick ett erbjudande. Vi tyckte de verkade seriösa och kollade upp dem noga. Det har varit en lång process och en försäljning är ingen lätt sak rent mentalt.

Bakom beslutet att sälja ligger möjligheten i att säkra juvelerarbutikens framtid.

– Ingen av våra respektive barn vill ta över efter oss och någon gång måste vi därmed sälja. Nu blev det lite tidigare än vi tänkt oss, men det känns bra.

Känns det speciellt med tanke på att ni är ett familjeföretag?

– Ja, man tänker lite på farfar och pappa, men samtidigt är det så att inget är för evigt.

Det kommer dock inte bli några dramatiska förändringar förutom ägarbytet. Butiksnamnet kommer att vara kvar, liksom Hans och Ulf Victorin och samtliga anställda som är där i dag, totalt sju personer.

– Vi var noga med att personalen skulle få fortsätta, vi är ett gott gäng som trivs bra ihop. Jag och Hans blir anställda, men kommer att fortsätta ta beslut om inköp och annat precis som tidigare, säger Ulf Victorin. 

– Kunderna kommer nog inte märka något, det är mest bakom kulisserna.

Bröderna Victorin går i samband med affären in som mindre aktieägare i Hedbergs guld.

– Det är mest för att få känslan av att vi jobbar åt samma håll och att vi har lite inflytande, säger Ulf Victorin.

Enligt Dagens Handel ville Hedbergs guld köpa Victorins eftersom man ville ha en väletablerad fysisk butik i en tillväxtort. Man har tidigare köpt en butik i Västervik. Och även om Victorins kommer att fortsätta som vanligt blir det också en del nyheter.

– De som köper upp oss satsar på e-handel och vill varva det med fysiska butiker, som fortfarande är viktigt i den här branschen. Men e-handel kommer och det är skönt att komma med i den svängen.

Är du och din bror nöjda med affären personligen?

– Ja, vi är nöjda med detta annars hade vi inte gjort det. Det ekonomiska är viktigt, men det stora var den mentala biten i att sälja familjeföretaget.

I december rånades Victorins av två maskerade personer, varav en höll i ett pistolliknande föremål. Fem män greps och dömdes i maj för rån i Varbergs tingsrätt. I fredags frikändes dock samtliga i Hovrätten eftersom bevisningen ansågs för svag.

Men den traumatiska upplevelsen i att bli rånad har inget att göra med beslutet att sälja, säger Ulf Victorin.

– Vi hade absolut inga planer på att sälja efter det som hände, man lever med risken att bli rånad i det här yrket. 

Förvärvet av Victorins guld går igenom den 31 augusti.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här