Anrika familjeföretaget Dagsås buss lägger ner

Efter mer än 40 år bakom ratten lägger Bernth Johansson ned sitt företag Dagsås buss vid årsskiftet. – Jag blir pensionär och det finns ingen som vill ta över, säger han.

ANNONS
|

Det är ett anrikt företag som nu Bernth Johansson tillsammans med sin sambo Märta Eriksson lägger ned. Det startades i början på 1920-talet av Bernths farfar Johan ”Bussjohan” Johansson.

– I början körde han lastbil med sittplatser på flaket, säger Bernth med ett leende. Den första bussen köpte han i slutet på 20-talet.

Familjeföretaget gick vidare till sonen Ture Johansson och sedan 1970-talet är det Bernth som drivit Dagsås buss. Men nu är det slut och det är med lite vemod Bernth och Märta berättar om beslutet.

– Jag har ju aldrig gjort något annat så det är klart att det är något vi kommer att sakna, säger Bernth.

ANNONS

Mellan tummen och pekfingret så uppskattar Bernth, 65, att han kört mer än 400 000 mil buss genom åren. Han började tidigt i lära hos pappa Ture.

– På den tiden fick man köra buss på vanligt körkort, men endast om bussen inte hade passagerare. Så pappa körde när vi hade passagerare och jag hem när bussen var tom.

Sedan slutet på 1980-talet har Märta Eriksson skött markservicen i familjeföretaget, administration och alla bokningar. På bygden snackas det redan om hur mycket Dagsås buss kommer att saknas.

– Ja, det blir en stor saknad, säger Dagsåsbon Ingemar Gustavsson som tittar förbi bussgaraget för att få lite luft i det ena traktordäcket. Det har alltid bara varit att ringa till Märta så har hon fixat allt.

Nu får paret Märta och Bernth tid till allt det de inte hunnit med under företagsåren.

– Senast vi hade semester var 1977, då flög vi till USA i samband med att Landvetters flygplats invigdes, säger Bernth.

Åren i branschen har gett dem många nya vänner som återkommit gång på gång som resenärer på någon av de arrangerade resorna. Bernth var med och startade Resemäster och körde under några år mycket ute i Europa.

– De fina minnena är ju alla de positiva människor vi mött, säger Märta och Bernth. Många undrar nu vart de ska vända sig, de är besvikna på att vi slutar.

ANNONS

Men så är bestämt. Bussarna ska avyttras och Märta och Bernth understryker att de haft turen att de haft väldigt duktiga chaufförer anställda under alla år.

– Nu ska vi ta hand om huset och varandra, säger Märta med ett skratt.

Bernth ser lite fundersam ut.

– Ja, det blir ju inte samma sak att bara köra en bil, säger han.

ANNONS