Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Anrik klädbutik jubilerade med pompa och ståt

För 75 år sedan startade den prydlige och rimmande entreprenören Carl-Oscar "Lolle" Ohlson herrekiperingen Lolles Kläder i Varberg. I dag står butiken inför nya tider och utmaningar.

I Lolles Kläders lokal på Drottninggatan hänger girlanger i taket och blommor står utspridda på borden bland skjortor, kavajer och byxor. Pyntet skvallrar om det kalas som ägde rum förra måndagen då 75-åringen jubilerade. Den 20 september 1946 öppnade nämligen herrekiperingen för första gången sina dörrar för varbergarna.

– Det var mycket folk här på firandet, och det är extra härligt efter pandemin att få lite siffror igen. Det har givetvis varit tuffa ett och ett halvt år, men vi kände nu i somras att det började släppa lite igen, säger Mattias Hedberg.

I dag står makarna Mattias och Ullrika Hedberg som butiksägare, men när det begav sig var det Carl-Oscar ”Lolle” Ohlson. Ullrika plockar fram ett välbevarat, men av tidens tand naturligt gulnat, julnummer av Varbergsposten från 1949. Hon slår upp två sidor med små annonser för butiken, som var karaktäristiska för grundaren Lolle. Tillsammans med reklammakaren Arne Djurvall skrev han annonserna på rim.

– Han var duktig på att rimma. Om man pratar med en gammal varbergare så minns de ofta Lolles julannonser som han gjorde på rim. "Du kan inte knäcka nötter om du har kalla fötter" är ett exempel på en strumpannons. Eller en av de mest kända – "Ett Lolles-sigill hör julklappen till", säger Mattias Hedberg.

– Han var även med och startade Tomteparaden som fanns länge i Varberg. Han var en prydlig och rolig man som många kände till, säger Ullrika Hedberg.

Som fjortonåring började Mattias Hedbergs pappa Lars-Göran som "springpojke" i butiken. Då kom kunderna in, valde vilka kläder de ville köpa och fick sedan plaggen hemlevererade på cykel.

– Ibland var pappa framme med paketet redan innan kunden hunnit hem. Det var nog väldigt praktiskt att slippa kånka på påsar. Under pandemin i vintras cyklade vi också hem till en del med julklapparna, säger Mattias Hedberg.

Lars-Göran och hans fru Anita tog sedermera över butiken 1982, och lämnade över till sonen och svärdottern 2018.

Men det var då det. Vad ser Mattias och Ullrika i spåkulan när det gäller framtiden för en klassisk herrekipering i stan – går det att överleva i dessa tider av näthandel?

– Absolut! För ett tag sedan var det mer så att folk var ute och provade kläder och sedan handlade de på nätet. Nu är det nästan tvärtom. Vi har kunder som har tittat på nätet och sedan kommer in med en bild och vill handla i en fysisk butik, säger Ullrika Hedberg.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Victorins - grundades 1908

Rydholms mode hus - grundades 1930

Parfymeri Viola – Viola kemikaliehandel grundades 1945 och utvecklades efterhand till Parfymeri Viola.

Andersbergs skor - grundades 1938

NG:s - grundades 1946

Tenson - grundades 1951

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här