Agneta Bergenheim tog initiativet till Filosofiska samtal på biblioteket.
Agneta Bergenheim tog initiativet till Filosofiska samtal på biblioteket. Bild: Karin Hartmann

Annika och Agneta öppnar för samtal om döden

Sedan i mars har vi uppdaterats på dödssiffror varje dag. Via TV- bilder har döden i covid-19 kommit nära inpå. Samtal om döden känns därför extra aktuellt.

ANNONS
|

Men även om covid-19 kan ha satt igång tankar och känslor kring döden är det inte därför som temat valts för det tredje filosofiska samtalet på biblioteket.

– Nej, samtalet var egentligen planerat till maj, säger Agneta Bergenheim som håller i samtalen tillsammans med Annika Aspeblad. Tvärtom blev det inställt på grund av covid-19.

Fjärmat oss

Agneta och Annika leder samtalen, utan att styra. Men det är klart att de själva också har tankar om temat de valt.

– Jag har tänkt på att vi har tappat en del gammal kunskap om döden, säger Agneta Bergenheim. Förr var döden mer en del av livet. När någon dött stod den öppna kistan kanske någon dag i vedboden så att folk kunde ta farväl. Idag räknas döden nästan som ett misslyckande, i alla fall för sjukvården.

ANNONS

– Jag tänker att vi har fjärmat oss från döden, säger Annika. Så jag hoppas att vi kan bidra till att någon känner att det är okej att prata om den. Det kan också handla om praktiska saker, att skriva testamente och tala om hur man vill ha sin begravning.

Roligt ihop

Agneta och Annika som leder de filosofiska samtalen delar ett intresse för existentiella frågor. Dessutom har de arbetat som barnmorskor båda två. De träffades i Varberg när Agneta Bergenheim hade dragit igång den första omgången med filosofiska samtal.

– Annika var med i samtalen och då fick jag tanken att det kunde vara bra att vara två ledare, säger Agneta Bergenheim.

– Vi har mycket roligt ihop när vi planerar och så kompletterar vi varandra som personer, säger Annika.

Välgörande

Avsikten med de filosofiska samtalen är att erbjuda ett sammanhang där deltagarna kan tala utan att bli avbrutna eller få kommentarer.

– Att man kan prata utan att bli avbruten och att någon lyssnar, tror jag är viktigt, säger Annika.

– Ja, och att man får utrymme att prata om ett allvarligt ämne utifrån personliga tankar och erfarenheter, säger Agneta. Jag tror inte alla har varit med om det.

Det sista filosofiska samtalet är den 7 december. Då är temat glädje.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS