Annika misstänker corona - har haft pendlande feber i sju månader

Annika Hellberg är övertygad om att hon är en av dem som blivit långtidssjuk i covid-19. Nu önskar hon att patientgruppen tas på större allvar.
– Jag har varit så sjuk att jag knappt klarat mig, säger hon.

ANNONS
LocationVarberg||

Det var i mitten av mars som 54-åriga Annika Hellberg i Varberg började få ont i halsen. Dagen efter gick hon hem från jobbet eftersom halsen hade blivit värre och hon kände sig trött.

– Sedan följde två veckor med feber som pendlade mellan 38 och över 40 grader, säger hon.

Annika Hellberg drabbades även av stark huvudvärk, hostanfall och blev täppt i näsan. Till en början tolkade hon det som en influensa men hennes tillstånd blev allt sämre. Febern pendlade fram och tillbaka, hon hade ett kraftigt tryck mot huvudet och vissa perioder kunde hon uppleva svimningsanfall under flera timmar.

ANNONS

– Ibland har jag känt mig förvirrad, nästintill apatisk och bara stirrat rakt ut i tomma intet. Det finns tillfällen då jag inte orkat ta mig från sängen till duschen. Jag var tvungen att pausa på soffan på grund av utmattning. Jag har varit så sjuk att jag knappt klarat mig, säger hon.

Fem gånger har hennes barn och vänner kört henne till akuten. Annika var aldrig tillräckligt sjuk för att läggas in utan hänvisades till vårdcentralen.

– Men på grund av pandemin så tog de ju inte emot mig när jag berättade att jag hade feber.

Som längst var hon isolerad i lägenheten på Trädlyckan i 63 dagar. När hon minns tillbaka är det med en påtaglig känsla av sorg.

– Jag träffade inte mina barn på hela den tiden. Ingen kunde komma hem till mig. Det var oerhört jobbigt.

Hon testades aldrig för covid-19 under den period hon var som sjukast eftersom kapaciteten för provtagning var låg under våren 2020. Några månader senare kunde hon till slut testas men fick då negativt provsvar för både covid-19 och för antikroppar. Trots det är hon övertygad om att det är coronaviruset som drabbat henne.

– Alla övriga prover som gjorts har visat att mina värden är bra. Så vad annars kan det handla om när jag blir så här sjuk mitt i en pandemi? Jag har kontakt med många som har det som mig - vi kallar oss för marsianer eftersom vi undrar vad fan det var som hände i mars egentligen.

ANNONS

Hon refererar till en facebookgrupp för långtidssjuka i covid-19. Flera medlemmar beskriver liknande symtom och har - precis som Annika - varit sjuka sedan i mars. Hon är också med i Svenska Covidföreningen som jobbar för att lyfta frågan om sjukpenning efter 180 dagar. En av anledningarna till att ämnet aktualiseras är att många som blev sjuka i våras nu börjar närma sig 180-dagarsgränsen. Informationen från Försäkringskassan lyder: ”Efter 180 dagar har medarbetaren bara rätt till sjukpenning i den omfattning som hen inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.”

I dag kan inga undantag göras för långtidssjuka i covid-19 berättar Terese Östlin, nationell samordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

– Vi har inte möjlighet att göra undantag för specifika sjukdomsgrupper inom ramen för nuvarande lagstiftning. Men vi har förstått att det är en speciell situation som de här personerna befinner sig i och vi för en dialog med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Socialstyrelsen för att hålla oss uppdaterade om kunskapsläget. Vi för även en dialog med Covidföreningen för att få patienternas perspektiv. Men eftersom sjukdomen är ny så är sjukvårdens kunskap begränsad vilket gör att det kan vara svårt för oss att få all den information vi behöver, säger hon.

ANNONS

Annika Hellberg jobbar i dag deltid som elevassistent på Mariedals särskola. Just nu testar hon om hon klarar av att arbeta 75 procent. Hon anser att frågan om sjukpenning är viktig.

– Många kan inte jobba överhuvudtaget och är utan sjukpenning och inkomst. Det är en jävla oro och stress och jag hoppas att vi framöver blir tagna på större allvar. Jag hade önskat regelbundna läkarbesök, uppföljningar, lungröntgen och hjärnröntgen. För vem vet vad det här viruset gör med kroppen egentligen? Dessutom är det konstigt att sjukvården inte fortsätter att utreda oss. Jag mår ju fortfarande inte bra men mig har man ju bara släppt.

Annikas mål är att vara helt frisk i januari. Men än i dag - sju månader efter att hon insjuknade - märker hon av minsta ansträngning och en feber som kommer och går.

– Jag dammsög häromdagen och efteråt hade jag 38 graders feber. Det känns som att jag har åldrats tio år - jag kan inte vara den spontana Annika som jag vill vara.

ANNONS