Anneli vågade satsa på sin dröm

När paret Andersson var i Australien för några år sedan fick de med sig goda tips och idéer på hur andra bed & breakfastägare gjorde det där lilla extra för sina gäster.
– Jag kopierade vissa detaljer rakt av, säger Anneli Andersson.

ANNONS
|

Med solens strålar i ryggen går färden genom rondellen i Tvååker och öster ut mot Sibbarp. Strax efter Järnvirke svänger vi av mot Björnås. Vägen slingrar sig förbi grönskande kullar och nyplöjda åkrar, bräkande får och doften av böndernas vårbruk fyller luften.

Snart dyker skylten upp som pekar mot 1800-talsgården Karlsbergs gård. Här driver Anneli och Bengt Andersson sin bed and breakfastverksamhet sedan 2006. För tolv år sedan stod paret vid ett vägskäl. På den tiden jobbade de heltid som mjölkbönder.

– Tiderna förändras och vi hade växt ur vår kostym. Vi behövde expandera för att få det hela att gå runt. Men ville vi jobba som mjölkbönder hela livet? Eller göra något helt annat?, säger Anneli Andersson.

ANNONS

Tio år tidigare hade de förvärvat granngården Karlsbergs gård, nu bestämde de sig för att våga testa att starta en uthyrning där med fyra rum under sommaren.

– Det var så roligt att plötsligt vara bland folk och ha djupa samtal, skrattar Anneli som tidigare mest pratat med kossorna om dagarna.

Och på den vägen är det. Korna såldes, Bengt började jobba heltid på Maskingruppen i Falkenberg och Anneli tog hand om det dagliga arbetet med rumsuthyrningen till gästerna.

– Vi har Karlsbergs gård tillsammans men det är jag som driver verksamheten. Vi brinner båda för det här.

Hennes kreativa idéer började nu ta fart ordentligt.

– Funderingarna handlade om hur verksamheten kunde utvecklas – kafé, spa, restaurang, bakning, matsal, konferens, kalas, svensexor, möhippor. Men samtidigt med ett lugn och ro med närhet till naturen.

Anneli Andersson menar att hon genom att gå i sina gästers fotspår så förstår hon behoven. Det handlar mycket om att lyssna på önskemål.

– Någon frågade: ”Har ni gemensam matlagning för grupper?”, ”Jajamen, det har vi”, svarade jag. Och så fick jag snabbt starta upp en sådan aktivitet, säger Anneli.

Både matlagning och bakning går som tur är som en dans för henne. Hemma i barndomshemmet i Kinnarumma nära Borås var Anneli med tidigt i köket när mamma styckade kött, syltade, gjorde korv och leverpastej. Knåda degar satt också i fingrarna.

ANNONS

– Efter resan till Australien förstod jag vikten av att ha hemlagad mat och egna specialiteter. Det är sådant som uppskattas av gästen. Detaljerna är viktiga.

Till helgen är det dags för Smaka på Tvååker där Karlsbergs gård är ett av utflyktsmålen. Anneli lyfter fram samarbetet som hon tycker är förnämligt i bygden.

– I Halland finns ingen jantelag. Här är vi glada när det går bra för någon annan och vi hjälps åt. Vi skickar gäster till varandra när vi har fullt och tipsar om pubar och restauranger. Man blir starkare tillsammans.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS