Annebergs vingård satsar på försäljning från egen odling

Vinodlingen på Annebergs gård ska gå från hobbyodling till kommersiell. 7 000 nya plantor är planterade och om några år kan första flaskan säljas.
– Vi har önskat att utöka i flera år, nu fick vi möjlighet, säger Katrin Börjesson.

ANNONS
LocationVarberg||

Vinodlingen har varit paret Börjessons hobby i 20 års tid. Det började med semesterresor till Kronovalls vinslott i Skåne ett par år i rad. Katrin och Niclas Börjesson som redan hade ett vinintresse blev intresserade av att se om det gick att odla vin på gården.

– Innan vi började åkte vi på semester runt till sex vinodlare i Sverige och ställde frågor, vi fick sex olika svar, det var så nytt, säger Niclas Börjesson.

En liten yta plöjdes upp och flera olika sorter prövades i den varbergska myllan. Under åren har de lärt sig vad som funkar och inte, och hur odlingen sköts bäst just här.

ANNONS

– Man måste se till sitt eget mikroklimat, hur ser det ut runtomkring, är det en sluttning? Det som funkar på det ena stället funkar inte på ett annat, säger Katrin Börjesson.

250 plantor från hobbyodlingen med två druvsorter, Rondo och Solaris, en blå och en grön druvsort, har nu växt till sig med tjocka stammar och frodiga blad. Längst ner hänger druvklasarna som ska växa till sig i solen. I maj i år planterades ytterligare 7 000 vinstockar av den gröna druvan (Solaris) på varsin sida av den gamla odlingen. De är än så länge på tillväxt, och druvklasarna har tagits bort när de har börjat växa fram så att plantorna ska få rota sig.

En liten skörd kanske kan tas nästa år på de nya plantorna, men än så länge har Annebergs gård inte tillstånd att sälja vin.

– Det blir ett projekt i höst och vinter att ordna allt för det, säger Niclas Börjesson.

Niclas Börjesson är fjärde generationen på Annebergs gård. Han har drivit lantbruk tidigare, men numer arrenderar han ut mark till andra. Själv jobbar han med att köra grävmaskin i egen regi.

– Den egna arealen var för liten för att utveckla lantbruket och möjligheten till arrende i området var begränsat, så vi kunde inte växa, säger han.

ANNONS

Vinodlingen ligger omgiven av skog på andra sidan 41:an från gården sett. Vägen upp till odlingen är för smal för dagens jordbruksmaskiner, men marken har använts för grönsaksodling tidigare, enligt släktingar.

– Vi har utnyttjat mark som legat i träda och varit betesmark i 50 år och nu blir det något kommersiellt som omsätter mycket mer. Det gör också att vi har lite lantbruk kvar på gården.

Det här året har mycket tid lagts på vinodlingen. I april råkade paret dessutom ut för en brand i sin 600 kvadratmeter stora maskinhall, och alla stolpar och pinnar som skulle användas till planteringen i maj hade förvarats där.

– Vi fick tvätta allt, mitt när det var som mest stressigt. Vi hade inga maskiner efter branden heller utan fick låna ihop och hyra, bara man behövde en spade så var den skadad av branden, säger Katrin Börjesson.

Nu är det uppbindning av de växande plantorna och tjuvning av nya skott och klasar på nyplanteringen som behöver göras.

– Många undrar hur vi orkar åka hit varje kväll efter jobbet, men det är lugnt att vara häruppe och binda upp och klippa. Det är som terapi, säger Katrin Börjesson.

Nu ligger ett mousserande rosé från hobbyodlingen på jäsning på Skepparps vingård i Kivik. 480 kilo druvor har blivit till 330 flaskor som de själva, vänner och släkt ska få smaka. När den nya odlingen bär frukt blir skörden långt mycket större men sin höjdpunkt når den om ungefär 25 år.

ANNONS

– Vi gör detta för våra barn, men lite för oss själva också, det är en utmaning. Jag ser fram emot den dagen när det finns en flaska på systemet från Annebergs Vingård, säger Niclas Börjesson.

ANNONS