Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/1

Anna-Maja släppte brexit för en helg på hemmaplan

Du ser henne i tv flera dagar i veckan. I helgen gjorde SVT:s hemmabaserade utrikesreporter Anna-Maja Persson tillfälligt uppehåll i rapporteringarna kring brexit.

Det var 48 år sedan jag såg henne första gången. Vi var två försiktiga småbarn på Fredens lekskola vid Falkenbergsgatan. Vi klippte girlander, stöpte stearinljus och sökte bekräftelse hos fröken Gunnel Igeby. Anna-Majas visioner tog henne vidare.

– Jag hade en dröm att bli som Tintin. Det var min inkörsport. Men jag förstod med tiden att det livet på fullt allvar skulle passa mig rätt väl. Jag är intresserad av att resa, älskar att träffa nya människor och är nyfiken på världen. Jag visste att det inte är jättelätt (att bli utrikeskorrespondent), men jag blev det till slut.

Anna-Maja Persson skulle även hinna med att vara en av de mest aktiva på Musikfiket på Västra Vallgatan (nuvarande Netto) som lyckades locka storheter som Sky High, Imperiet och Pop Will It Itself. Persson från Hägervägen var en av de som gjorde nästan allt fix på ”Fiket” som hon namngav.

1989 ville Anna-Maja vidare. Under perioden i Stockholm gick hon runt på småjobb tills hon kom in på Journalisthögskolan i Sundsvall. Efter utbildningen i Medelpad fick hon jobb direkt. Det blev både radio, tidningar och tv.

Sedan 1997 har Anna-Maja jobbat som utrikesreporter på SVT, bland annat på Agenda. En period som utrikeskorrespondent i Moskva har det också blivit. Men nu är det nästan bara brexit som gäller.

Att nysta ut de invecklade turerna kring brexit kräver enorma krav på att vara påläst. Det krävs att man själv förstår det man vill förmedla. Att paketera komplicerade saker så att folk förstår är inte enkelt.

– Jag läser varje dag oavsett om jag är ledig eller jobbar. Mitt mål är att göra det begripligt och att tittarna blir lika intresserade som jag är.

Händer det att basen i Stockholm uppmanar att pausa rapporterna, att det kan bli för mycket brexit ?

– Oh, ja. Det händer. Brexitfria dagar. Det är helt sant. Så gör man med all bevakning. Fast kanske ännu mer med brexit eftersom det är så komplicerat.

Anna-Maja reser mycket, inte bara i London, och får höra vad folk tycker. Det stolta kungadömet är rejält splittrat. Vad händer med Skottland och de sköra vänskapsbanden på Irland.

– De är oerhört splittrat nu, ett delat land mellan de olika ståndpunkterna. Skyttegravarna blir bara djupare och djupare.

Vad kan hända med Storbritannien?

– Det kan hända mycket. Det ser man nu. Är det det eftermälet Boris Johnson ska få om han lyckas hålla sig kvar så länge: Mannen som splittrade kungadömet? Det vet vi inte. Men skottarna vill göra sig fria. För första gången på länge hör man också allt tanken på ett enat Irland. Det finns en befogad oro.

– Det har varit ett oerhört intensivt skede nu. Jag har bokstavligt talat varit hemma och vänt mellan de olika resorna. När man är ute är det sanslöst långa arbetsdagar. Jag överdriver inte. Det har varit dygn när jag inte sovit nånting. Nothing! Du kan ju inte hålla på så i evighet. Du jobbar sent på kvällen med kvällssändningar. Sen kanske du ska skriva en analys för webben. Sedan är du med i morgonsändningen. Det håller ju inte i längden. Men jag är noggrann med återhämtningen. Men jag måste ändå läsa på under ledigheten. Jag har en del analytiker jag följer, dagliga nyhetsbrev på ganska hög nivå. Det måste jag. Annars är jag lost.

Hur kopplar du av då, spelar du fortfarande trummor?

– Det var ett tag sedan. Jag har inte lagt ner det helt och hållet. Jag har kvar mina trumstockar och tänker ta upp det. Men jag ser film, läser mycket. Kultur överlag tycker jag är trevligt. Jag reser också rätt mycket när jag är ledig, tro’t eller ej, till London. Folk har verkligen undrat. Hur tänker du nu? Har du inte fått nog? När jag jobbar i London hinner jag inte med något utöver jobbet.

Anna-Maja bor i Stockholm tillsammans med Lolita Pops gitarrist Sten Booberg. Det var en av anledningarna till att hon var hemma i Varberg över helgen. Lolita Pop spelade på Majas Vid Havet.

– Det var många som kom fram och ville prata om brexit, men jag gillar det.

Det notabla är att public service-rapporterna kring brexit ofta kommer från två gamla Varbergsbor. Daniel Alling från Grimeton hörs på radion. Anna-Maja från Tranelyckan är på tv.

– Jag träffade honom i Manchester på Tory-kongressen och även i Brightonunder Labourkongressen.

Pratar ni om det här fenomenet?

– Ja, det är klart. Det är oerhört lustigt tycker vi. Varbergsfalangen har lagt sig som en stor blöt filt över Storbritannien.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född:

1965.

Utbildning

: JH i Sundsvall.

Bor:

Stockholm (tillsammans med Sten Booberg, gitarrist i Lolita Pop).

Sysselsättning

; Extraarbete Sundsvalls Tidning och Radio Västernorrland. Erbjudande om längre vik på Ekot. Utrikesgruppen på SVT sedan 1997. Numera hemmabaserad utrikeskorrespondent.

Tidigare:

Trummis i Varbergsbandet Matilda Mus, verksamt under 1980-talet.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här