Anna från Varberg bytte upp sig – lirar basketboll i New Jersey

Lawrenceville, New Jersey: Världsläget har stängt ner breddidrotten. Men det finns en baskettjej från Varberg som håller igång. Anna Ekerstedt lirar numera med collegelaget i New Jersey. – Det är mycket striktare här än hemma, rapporterar Anna från hemmet.

ANNONS
|

Anna Ekerstedt lämnade Varbergs Basket först för spel och studier i Mark. Sedan tog hon steget över för att studera i Florida. I juniorcolleget i Florida kunde Anna bara gå i två år, men det blev bara ett år.

Inför den här säsongen fortsatte Anna i laget Rider Broncs och studier på Rider University i Lawrenceville som etablerades 1865. Där har Anna tänkt stanna i tre skolår.

– Det rullar ändå på hyfsat trots corona. All skola är på zoom precis som för många hemma. Det var mycket restriktioner och regler i början av hösten med träningar. Till en början körde vi inga lagträningar alls utan bara individuellt, sen blev det mindre grupper och till slut hela laget. Vi satt i karantän i två veckor i slutet av oktober/början av november då en i laget testade positivt. Det var samtidigt som Biden blev vald så det kommer jag komma ihåg. Sen är det ju annorlunda såklart med masker, sitta utspridda på bänken. Men vi har fått spela i alla fall.

ANNONS

Anna och hennes lag spelar i ligan MAAC Tournament (Metro Atlantic Athletic Conference).

Hur bor du?

– På campus i dorms (boende med små studentrum). Det är jag plus fyra andra i laget som bor tillsammans, vi har en dusch och två toaletter som vi delar och sen är det tre rum som tar två i varje. Eftersom vi bara är fem så sover vi två och två och jag har fått det egna rummet, vilket är skönt.

Hur känner du att du utvecklats?

– Skulle väl säga att jag har blivit mer fysisk, det är en stor skillnad på spelet här och hemma. Alla spelar väldigt fysiskt på alla positioner. Som människa har jag väl blivit mer självständig, även om jag tycker jag varit ganska självständig förut så blir det ju ännu mer när man varken bor hemma eller i samma land som sin familj.

Vad läser du?

– Mitt major är Social Psychology, man läser nya kurser varje termin. Vårterminen nu läser jag kommunikation, två olika psykologikurser, en historia kurs och en franskakurs.

Det blev maktskifte i USA för en dryg månad sedan. Joe Biden tog över och ersatte Donald Trump.

Hur har maktskiftet förändrat samhället?

– De runt omkring mig är glada över hur valet blev men sen har det ju varit lite oroligt i och med att alla Trump-supporters har varit arga och upprörda. Och hela grejen när de stormade kongressen gjorde folk nervösa ifall det kommer hända något liknande igen.

ANNONS

Anna fortsätter:

– Coronan har gjort folk mer försiktiga. Det är mycket striktare här än hemma, iallafall hur det var hemma i augusti när jag åkte. När jag kom hit hade jag aldrig haft på mig en mask och här måste man ha på sig en så fort man är inomhus nånstans.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Född: 24 januari 1999 i Varberg.

Längd: 189.

Moderklubb: Varbergs Basket.

Tidigare klubbar och lag: RIG Mark (Basketettan) 2015-17, Mark Basket (Basketligan) 2018-19, Broward College, Davie, Florida 2019-20.

Aktuellt lag: Rider Broncs, Lawrence, New Jersey.

Meriter från landslaget, U20: 20 matcher / 21 poäng. U18: 18/29. U17: 3/6. U16: 10/18. U15; 7/24. (Källa Svenska Basketbollförbundet).

ANNONS