Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Häggebrant förenar uråldrig visdom och modern vetenskap i sin praktik. Bild: Karin Hartmann
Ann Häggebrant förenar uråldrig visdom och modern vetenskap i sin praktik. Bild: Karin Hartmann

Ann Häggebrant ser krisen som utmaning

Ann Häggebrant var ekonom på Varberg Energi innan flera prövningar fick henne att sadla om och börja arbeta med alternativmedicin och andlighet.

Ann kombinerar alternativhälsa, KBT, uråldrig visdom och andlighet. Hennes sökande började på 90-talet då hon fått problem med ångest, eksem och så småningom hudcancer. Efter ett antal utbildningar startade hon eget vid sidan av sitt jobb som ekonom. Två år senare sa hon upp sig och har nu drivit företaget i femton år. Hon har haft kurser, rest med grupper, träffat ursprungsbefolkningar och skrivit två böcker.

Just nu tar hon emot många som påverkas av samhällskrisen.

– Många är ensamma, isolerade, rädda eller stressade. Många mår också dåligt av restriktioner och vissa längtar bara efter en kram.

Avskalat

Anns företag erbjuder bland annat samtal, workshops, seanser och föreläsningar om hälsa. Jag förväntar mig en lokal fylld av kristaller, klangskålar, trummor och drömfångare. Kanske en sötaktig doft av rökelse. I stället kliver jag in i ett avskalat konferensrum. Fyra stolar kring ett bord i mitten. På väggen hänger något så alldagligt som en whiteboard. Ann själv är mer klädd som en ekonom. Hon skrattar.

– Ja, jag har lite trummor, men de är inte här. Jag har lärt mig att kraftfullheten ligger i enkelheten.

Risk för självmord

Ann ser gärna utmaningar i livet som något vi får för att lära oss saker, både på individuell och på kollektiv nivå, att krisen med rädsla och restriktioner är en tankeställare för kollektivet.

– Personligen tror jag att restriktionerna gör mer skada än nytta. Inte minst distansundervisningen för skolungdomar. Tänk alla unga som har en dålig hemmiljö och tvingas vistas där 24 timmar om dygnet. Jag tror tyvärr vi kommer upptäcka mer ångest och självmordstankar nu och framöver på grund av restriktionerna.

Tänka själv

Ann tror att en utmaning i krisen är att lära sig tänka själv och inte bara förlita sig på vad experter och media säger.

– Vi blir matade av ensidig information som skapar rädsla. På sikt är det ohälsosamt att gå runt och vara rädd. Vi behöver inse att det vi känner, tänker och gör påverkar oss mer än vi tror. Vi behöver röra på oss mer, äta rätt, sova bra och skratta.

Kärnan i det hon vill lära ut är att människor ska tro och lyssna mer på sig själva.

– Det går åt rätt håll, men lite trögt, skrattar Ann, som själv är ganska snabb. Fler och fler vaknar och förstår att vi är större än livet och kan påverka det mesta inifrån.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här