Besviken. Ann-Charlotte J:son Clerhage är bestört sedan hon fått avslag på sin ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad.
Besviken. Ann-Charlotte J:son Clerhage är bestört sedan hon fått avslag på sin ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad.

Ann-Charlotte mister sitt p-tillstånd – efter 33 år

Efter 33 år anser Varbergs kommun att Ann-Charlotte J:son Clerhage, 52, inte längre behöver något parkeringstillstånd för rörelsehindrad. – Jag fick läsa beslutet tre gånger innan jag verkligen insåg att jag fått avslag, säger hon.

ANNONS
|

Det som från början var en ren rutinåtgärd blir den här gången något helt annat. Ann-Charlotte J:son Clerhage har en cp-skada, cerebral pares, och har haft parkeringstillstånd för rörelsehindrad sedan hon fick sitt körkort för 33 år sedan, då 19 år gammal. Hon har bland annat begränsad rörelseförmåga i höger sida och kör en handikappanpassad bil.

– Jag känner mig som en eremit när jag inte kan komma ut och kommer självklart att överklaga beslutet, säger hon.

– Jag är bestört och oerhört besviken och förstår inte hur de tänker. Tror de att jag blir bättre och bättre med den här sjukdomen?

ANNONS

Sedan en tid tillbaka är det nya rutiner i samband med parkeringstillstånd. I de fall där handläggaren bestämmer sig för avslag ska ärendet gå vidare till Hamn- och gatuförvaltningens arbetsutskott för avgörande. Där togs beslutet att avslå Ann-Charlotte J:son Clerhages ansökan.

– Vi har ett regelverk att följa och i det här fallet var det så att hennes gångtest var alldeles för bra, säger nämndens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M). Och vi följer anvisningarna från Transportstyrelsen och kan inte skapa egna regler för Varberg.

Gångtestet visade att hon kan gå 165 meter, med pauser, och med stöd av käpp. Det sker med stora svårigheter (enligt intyg) och hon var vid ett tillfälle nära att falla omkull.

– Efter en bilolycka har jag tvingats sluta med min dressyrridning sedan 6-7 år tillbaka, säger Ann-Charlotte J:son Clerhage. Sedan dess har min balans försämrats väldigt mycket och min koordination är noll numera.

Det aktuella gångtestet gjordes under gynnsamma förhållanden som sällan råder i verkligheten.

– Det var varmt, plant underlag och inget folk och det är klart att det är lättare att gå där än ute på stan, säger hon.

Ann-Charlotte Stenkil säger sig förstå Ann-Charlotte J:son Clerhages besvikelse men nämndens arbetsutskott kan inte ompröva beslutet.

ANNONS

– Det är myndighetsutövning vi håller på med och alla måste behandlas lika. Hon kan naturligtvis överklaga men också komma in med en ny ansökan med ett nytt underlag, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Ann-Charlotte J:son Clerhage kommer att överklaga beslutet och riktar en uppmaning till kommunen;

– Anställ en kompetent person som kan läsa och förstå intygen. Eller varför inte träffa de handikappade som får avslag för att bilda sig en egen uppfattning före beslut?

ANNONS