Under den Kent och Anitas senaste resa planterade barnen på Varberg Home of Peace hela 2 000 kvadratmeter med majs. ”Det har regnat så majsen har redan vuxit barnen över huvudet”, säger Kent Bladh.
 
Under den Kent och Anitas senaste resa planterade barnen på Varberg Home of Peace hela 2 000 kvadratmeter med majs. ”Det har regnat så majsen har redan vuxit barnen över huvudet”, säger Kent Bladh.  

Anita och Kent Bladh hjälper barn i Tanzania

De tröttnade på det inrutade Svenssonlivet och byggde ett barnhem i Tanzania. Men nu börjar Kent och Anita Bladh så smått att planera för barnhemmets framtid, utan dem.

ANNONS
|

Nu är det nio år sedan som invigningstalet hölls och bandet klipptes på barnhemmet Varberg Home of Peace i Tazengwa, Tanzania.

Allt startade egentligen redan 1999. Barnen var utflugna och makarna Bladh kände att de behövde någon form av förändring i livet - så Kent och Anita lämnade Varberg för två års arbete med missionärsbarnen på Svenska skolan i Tazengwa.

– Efter det trodde vi att vi var klara med Tanzania. Men så när jag höll på att lägga igen mitt gamla potatisland så hittade jag en liten bar fläck på gräsmattan som hade vuxit över det. Jag ropade på Anita och frågade om hon såg samma sak som jag, konturen av Afrika. Då sa vi till varandra att ”vi kanske inte är färdiga där”.

ANNONS

Det var de inte. Några år senare åkte Kent och Anita tillbaka till Tanzania på semester. Då fick Kent frågan om han inte kunde bygga ett hem åt gatubarnen. Från början var tanken att kommunen skulle sköta driften av barnhemmet – men när bygget var klart visade det sig att det saknades pengar.

35 000 i månaden

Kent och Anita tog då på sig att även bidra med driftpengar - i dag ligger kostnaden på 35 000 kronor i månaden. Det räcker till att försörja 40 barn på hemmet, som har 17 anställda. Varberg Home of Peace hjälper även barnen med fortsatt skolgång efter att de lämnat Varberg Home of Peace.

Barnhemmet drivs av den lokala kyrkan i Tazengwa, men underhålls från Sverige genom faddrar och gåvor. Varbergsborna är, enligt makarna Bladh, mycket givmilda.

– Vi har haft som målsättning att ha pengar till driften för hela året som ligger framför oss. Och det har vi alltid lyckats med. Nu har barnhemmet varit i drift i nio år och intresset brukar klinga av. Men på något sätt lyckas vi få ihop de medel som krävs, säger Kent Bladh.

Trots att deras engagemang är oförtröttligt, så finns ändå tankarna på framtiden där. Kent och Anita har båda fyllt 72 år.

ANNONS

– Vi tror att vi kan hålla på fram tills vi är 75, om vi får vara friska och krya. Men vi jobbar lite på att successivt lösa framtiden, säger Kent.

Barnen tryggade

Kent och Anita är övertygade om att det finns en ljus framtid för barnhemmet. Kanske finns det någon organisation som vill ta över längre fram?

– Det skulle inte kosta dem någonting. Vi har en jättestor tomt på 14 hektar och vi har inte utnyttjat mer än 10 procent. Där finns plats för mycket mer, kanske ett sjukhus, dispensär eller skolor, säger Kent Bladh.

Barnen som bor på Varberg Home of Peace är tryggade i många år.

– De har sina kontaktfamiljer, vi slänger aldrig ut någon i det blå. Skulle det behövas lägga ner kan man göra det på lång tid. Det är en säkerhet i bakgrunden, men det är ju inte det vi satsar på. Behovet är lika stort framöver, avslutar Anita Bladh.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS