Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Anhörigkonsulenter ger stöd i coronakrisen

Våren och sommaren har varit tuff för anhöriga till äldre som fått ökad arbetsbörda eller förbjudits att besöka. Och ännu syns ingen ljusning.

De fyra anhörigkonsulenterna i Varbergs kommun har under våren och sommaren haft telefonkontakt med många förtvivlade anhöriga.

– En del bara gråter i telefonen, säger Monalis Karlsson, anhörigkonsulent. En som ringde nyss har en bekant som hellre dör än besöker sin demente man bakom en plexiglasskärm igen. Många känner att de inte orkar längre.

Många hade hoppats på en lättnad i besöksförbudet i september när regeringen förlängde ytterligare en månad.

Kommer igång

Anhörigstödet är till för alla som har en närstående som de är bekymrade över och gärna vill ha någon att prata med.

– Det har ingen betydelse om de har en närstående med missbruk, psykiska problem eller det handlar om barn eller äldre, säger anhörigkonsulent Elisabeth Persson.

I normala fall erbjuds samtalsgrupp, föredrag och andra aktiviteter. I våras ställdes en del in på grund av corona.

– Men nu har vi kommit igång igen. I höst finns föreläsningar, träffar och hälsoinsatser, men med färre deltagare än annars, säger Monalis Karlsson. Vi måste ju göra en plan. Och behovet har inte minskat. Tvärtom.

Avslappning och ljus

Runt 400 personer är anmälda till kommunens anhörigstöd. I lokalerna på Rödaledstigen kan man sitta och få en stunds massage, ta del av ljusbehandling, eller bara boka ett rum för att få lite lugn och ro.

– Anhöriga är så vana vid att ta hand om andra. De mår bra av att bli lite omhändertagna själva, säger Käthe Sörensson Wiman.

– Om det är oroligt hemma kan det också vara skönt att komma hemifrån, säger Lena Larsson. Det har hänt att någon bokat rummet för att hjälpa barnen med läxorna, berättar hon.

– Vi har jättefina möjligheter, säger Monalis Karlsson. Men det är många som tror att stödet bara riktar sig till anhöriga till äldre. Det ändrades 2009 och riktar sig nu till alla anhöriga, men det har inte nått ut riktigt.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Anhörigstödet

Rktar sig till anhöriga som vårdar och stödjer en närstående. Samtal, föreläsningar och möten är en del av det som erbjuds. Mer om anhörigstödet och höstens program kan du hitta på kommunens hemsida, www.varberg.se

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här