Anhöriga informerades inte om coronautbrottet

När coronasmittan tog sig in på Östergården havererade kommunens informationsarbete. Mejladresser saknades och anhöriga fick inte reda på att boendet var smittdrabbat.

ANNONS
|

Det var i mitten av maj som coronasmittan kom in på Träslövsvägen 23 på Östergården i Varberg. Boendet kom sedan att bli ett av de värst drabbade i Varberg.

Hur många som smittades och avled i sjukdomen på Träslövsvägen 23 vet vi fortfarande inte – kommunen hänvisar på den punkten till patientsekretess.

Men eftersom Inspektionen för vård och omsorg inlett en granskning av boendet vet vi att minst tio fall av smitta har förekommit och att minst två av brukarna har avlidit. Kommunen har nämligen lämnat ut tio patientjournaler till Ivo, och Ivo har i sin tur lämnat ut dem till Hallands Nyheter. Men hur många fler fall som har förekommit utöver dessa tio vet vi inte.

ANNONS

Och nu visar det sig att det inte bara är medierna som har fått sparsamt med information under smittoutbrottet. Även anhöriga till boende på Östergården var ovetande om att coronaviruset hade börjat spridas.

En anhörig som HN varit i kontakt med berättar att hen fick veta om förekomsten av corona på boendet av en slump.

– Jag fick reda på det av min anhörig. Och då stod en personal bredvid som kunde bekräfta det. Annars hade jag inte fått veta. Jag har inte fått någon information under hela perioden, säger den anhöriga.

Du har inte fått varken något telefonsamtal eller mejl eller vanligt brev under hela perioden?

– Nej, ingenting.

Och kommunens äldreomsorgsledning bekräftar att flera anhöriga på Östergården har varit ovetande om smittoutbrottet. Detta eftersom informationsrutinerna inte har fungerat.

– Vi hade en strategi som inte höll, vi går inte närmare in på den strategin. Vi har inte informerat alla anhöriga på boendet. Vi har fått fokusera på att informera anhöriga till de kunder som har haft smitta, konstaterar Evelina André, äldreomsorgschef på Varbergs omsorg.

Ett skäl till att informationen brustit är att kontaktuppgifter helt enkelt saknats.

– Nu har vi börjat ta in alla mejladresser från alla anhöriga för att snabbt kunna komma ut med information om det krävs. Och det var en brist, det hade vi inte från början, säger hon.

ANNONS

På Östergården finns i administrativ mening två olika äldreboenden: Träslövsvägen 23 och Träslövsvägen 27. Dessa räknas som separata enheter, vilket innebär att boende i det ena huset inte informeras om coronasituationen på det andra.

Inte heller personalen informeras om smittosituationen i det hus där de inte arbetar. Bara den personal som arbetar i båda husen informeras.

– Vi har försökt att inte ha personal som går mellan boendena under smittan, vi har haft fasta placeringar så gott det går. Men sedan har vi haft personal som har varit inriktad på covid, och då har de kunnat gå mellan covidärenden, säger Evelina André.

Kommunens tillförordnade socialchef Maria Mangfors Hallberg menar att en större öppenhet gentemot media inte hade kunnat varit ett alternativ för att undvika missödet.

– För det första så hade det aldrig varit ett alternativ att en anhörig skulle få höra det den vägen. Vi hade den här informationsrutinen, där vi vet att vi har brustit i vissa fall, men det har varit otroligt intensivt, säger Maria Mangfors Hallberg, tillförordnad socialchef på Varbergs kommun.

Hon värjer sig mot att kommunen skulle ha ägnat sig åt något hemlighetsmakeri.

– Vi har lagt jättemycket krut på information och kommunikation. Och försökt se till att våra chefer har de redskap de behöver för att informera på ett bra sätt och se till att personal som ska jobba har den information den behöver för att vårda. Där har vårt krut legat, säger Mangfors.

ANNONS

Äldreomsorgschefen Evelina André bekräftar att det har förekommit smitta även på Träslövsvägen 27. Men kommunen tänker inte heller gällande det boendet gå ut med någon information om omfattningen av utbrottet.

ANNONS