Anhöriga reagerar på demensnedläggningen

Kommunens besked om att demensboendena Kastanjen och Ölandsgatan 3 ska läggas ned skakar om de anhöriga. Men det finns också en förhoppning om att kommunen ska lösa situationen för de boende på bästa sätt.

ANNONS
|

Syskonen Lena Hansson och Mats Johansson och deras pappa Pär Johansson har samlats i huset i Hjörne utanför Veddige för att diskutera det beslut som familjen tog emot under tisdagen. Demensboendet Kastanjen, där Lenas och Mats mamma bor sedan ett drygt år tillbaka, ska försvinna.

– Det är klart att det alltid blir lite oro när det dyker upp förändringar. Samtidigt hoppas vi att kommunen kommer att sköta detta på bästa sätt. Det var ett bra informationsmöte, säger Mats.

Flytten oroar familjen framför allt eftersom dementa personer är mycket känsliga för förändringar. Därför kan det bli ett hårt slag för omsorgstagarna att behöva ryckas upp från rutiner, personal och andra boende som de knutit an till.

ANNONS

Men familjens förhoppning är att flytten ska bli så kort och odramatisk som möjligt.

– Vi har tillsammans med ett antal andra anhöriga ansökt om att mamma ska flyttas in på äldreboendet Videbo i Veddige. Det vi hoppas på är att mamma flyttas tillsammans med de andra boende som hon trivs bra tillsammans med, säger Mats.

Tanken är att flytten ska bli så smidig som möjligt, och att familjen fortfarande ska ha nära när de vill komma och hälsa på.

Familjen är förhoppningsfull om att kommunen ska göra sitt bästa för att lösa deras situation på ett så bra sätt som möjligt. Men samtidigt är Lena kritisk mot hur frågan har skötts.

– Personalen har behandlats illa. Och demensföreningen, där jag är medlem, har inte blivit informerad. Inbjudan till informationsmötet kom också med kort varsel, säger hon.

Samtidigt konstaterar Lena att det nu finns en vecka innan beslutet slutligen klubbas i socialnämnden, till skillnad från när demensboendet Ängslyckan lades ned i Kungsäter. Den gången gavs beskedet dagen innan beslutet.

– Nu finns det åtminstone en teoretisk chans att påverka, säger hon.

Kommunens inställning är att de totalt 24 omsorgstagare som flyttas ut från Kastanjen och Ölandsgatan 3 är garanterade platser på det nya äldreboendet som snart står klart i Träslöv. Men om de vill ha andra platser så kan de söka det och kommunen ska i så fall försöka tillgodose dessa önskemål.

ANNONS

– Vi tycker att omvandlingen av Ängslyckan gick väldigt bra. De boende där hittade snabbt nya alternativ och de anhöriga var förstås med i den processen. Sammantaget gick det bra, säger Anna-Lena Sellergren.

– Vi har ett särskilt ansvar när det gäller sköra och dementa människor som ska byta miljö. Det är självklart, konstaterar hon.

ANNONS