Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara H. Olsson har skrivit fem böcker på ett år. Den senaste, som kommer ut den 24 augusti i år handlar om Varberg under andra världskriget. Det är första gången Sara skriver om sin hemstad.
Sara H Olsson Bild: Matilda Carlström

Andra världskriget kommer till Varberg den 24 augusti

Varberg kastas tillbaka till andra världskriget i Sara H. Olssons nya historiska roman ”Fiendevän” som kommer ut den 24 augusti i år.

Ellinge är ett fiktivt samhälle utanför Varberg och navet för en spännande historia som utspelar sig under andra världskriget. Det förflutna vävs samman med nutiden med hjälp av Paula som nyss flyttat till Varberg från Stockholm och börjar forska i bygdens historia. Feelgoodförfattaren Sara H. Olsson har med denna historiska roman gett sig in i en lite annorlunda genre.

– Jag kände att jag ville göra nånting lite djupare och göra mer research, så jag tog fram den här idén tillsammans med förlaget.

I ”Fiendevän” skriver Sara, som själv bor i Tångaberg, om Varberg för första gången.

– Det känns lite som en press. Men jag har haft bra hjälp av människor omkring mig.

Sara har också fått hjälp av Hamn- och gatukontoret, gamla arkiv och äldre släktingar. Den rätta stämningen sätts redan i början med mörkläggningsgardiner, kaffekuponger och tysktåget som stannat på stationen.

– Jag har velat att detaljerna ska bli rätt.

”Fiendevän” är den första boken i en serie om Ellinge.

– Jag planerar att skriva en bok om Ellinge varje år, säger Sara, som har fler idéer som bottnar i Varbergs historia.

Inslag av humor

Hennes läsare har vant sig vid inslag av humor. Just det humoristiska har hon lämnat åt sidan i boken ”Fiendevän”, som annars är en lättillgänglig bok. Vi får följa syskonen Inger och Ingvar och hur de utvecklas åt olika håll när de hittat en tysk soldat som hoppat av tåget. Tiden strömningar och propaganda från kommunister och fascister får ödesdigra konsekvenser också i lilla Ellinge.

– Jag har alltid fascinerats av Hitler och propagandan, säger Sara. Hur kunde människor bli övertygade om hans idéer? Jag hoppas kunna skapa förståelse för hur vi kan bli så övertygade att det till och med påverkar våra relationer.

Sara tycker att hon ser paralleller i dagens samhällsklimat.

– Kanske mest i rikspolitiken där högern har vuxit sig större.

Men hon kan se paralleller också i andra frågor. Som att vissa är så övertygade om vaccinets fördelar att andra hemlighåller att de inte vaccinerat sig.

– Som författare handlar det ju om att sätta sig in i allas sätt att tänka och agera, så att läsaren får förståelse för varför de gör på ett visst sätt eller har de åsikter de har.

Mycket på gång

Sara har varit extra produktiv det senaste året och skrivit inte mindre än fem böcker varav ”Värre framåt natten” och ”Bokförlaget Gyllendufva” kommit ut nu i sommar. ”Bokförlaget Gyllendufva” har hon skrivit med halländska kollegan Lilly Emme.

Sara beskriver sig som disciplinerad och ger intryck av att ha en stark vilja och tro på sig själv.

– Det var inget förlag som ville ge ut min första bok ”Du glädjerika sköna” så jag startade eget förlag. När jag väl kunde visa att mina böcker hade en läsekrets blev även andra förlag intresserade.

Det blev 21 titlar på det egna förlaget SOL innan det lades på is då Sara valde att ägna sig åt sitt författarskap på heltid.

– Jag är väldigt målmedveten och det finns inte att misslyckas, sådan har jag alltid varit, skrattar hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här