Anders Tegnell sänder radio från Grimeton

Den 24 oktober hörs statsepidemiologens meddelande från världsarvets radiomaster.

ANNONS
|

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som setts under otaliga presskonferenser efter att coronapandemin bröt ut i Sverige, har nu fått ett nytt - lite udda - uppdrag.

Det är ett meddelande från Anders Tegnell som ska sändas ut via den gamla långvågssändaren vid Världsarvet i Grimeton. Varje år håller världsarvet en fredsfest i samband med FN-dagen den 24 oktober och det är i samband med den som statsepidemiologen har bjudits in för att medverka. Han har själv formulerat meddelandet.

– Varje år försöker vi lyfta olika teman eller dagsaktuella frågor och det kunde inte vara mer än rätt att lyfta den tid vi är i nu. Så vi kontaktade Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell och de tyckte att det var en fin idé, säger Camilla Lugnet, vd för Världsarvet Grimeton.

ANNONS

Hur lyder meddelandet från Tegnell?

– Det säger vi inte. Själva grejen är att folk ska kunna lyssna på det den dagen vi sänder ut det.

Den gamla långvågssändaren sänder med morsesignaler. Men för att sändningarna ska kunna ses av gemena man livesänds händelsen på Youtube där meddelandet textas.

– För att kunna lyssna på meddelandet via radio krävs det att du har rätt typ av mottagare som kan ta emot morsesignaler. Det går inte att ratta in sändningen i den vanliga radion. Men vi har skickat ut förhandsinformation till runt 2 000 personer runt om i världen som har riggat sina mottagare för att kunna ta emot meddelandet. Sist vi sände så här fick vi svar från Australien, säger Camilla Lugnet.

Under fredsfesten den 24 oktober framförs även konserten ”Songs From The Vault” med Anna Louise Ekman. På grund av coronapandemin kommer endast ett begränsat antal personer kunna medverka vid tillställningen.

Hallands Nyheter har sökt Anders Tegnell för en kommentar.

ANNONS