Andelen gymnasiebehöriga elever skiljer stort mellan skolor i Varbergs kommun

Hur stor del av niondeklassarna som går ut grundskolan med gymnasiebehörighet ser olika ut på skolorna i Varberg. På vissa skolor saknade var femte elev tillräckliga betyg för att söka ett yrkesprogram vid vårterminens slut 2020. Och på andra skolor var nästan alla behöriga.

ANNONS
|

Totalt sett låg gymnasiebehörigheten på ungefär samma nivå 2020 (86,8 procent) som året dessförinnan (88,6 procent) i Varbergs kommun. Men på en skola, Hagaskolan, var förändringen stor.

LÄS MER:Så ska skolorna arbeta för att öka gymnasiebehörigeheten

År 2018 och 2019 var så gott som varenda elev som slutade Hagaskolan behörig att söka ett yrkesprogram, men efter skolavslutningen förra året saknade var femte niondeklassare gymnasiebehörighet. Och vid höstterminens slut hade två av fem elever i nian otillräckliga betyg.

LÄS MER:Rektorsbyten försämrar skolresultaten

LÄS MER:Hög omsättning på rektorer i Varbergs skolor

Hagaskolans rektorer Lars-Gunnar Forslund och Susanne Bertelsen tror att de rektorsbyten som gjorts de senaste åren kan vara en del i förklaringen.

– Hagaskolan är en skola där det finns mycket kompetens och erfarenhet bland lärarna men som har tappat en del de senaste åren eftersom det har varit många rektorsbyten. Det tror jag kan vara en orsak till att man har tappat fart i sitt utvecklingsarbete, säger Susanne Bertelsen.

ANNONS

Lars-Gunnar Forslund har varit rektor på Hagaskolan sedan mars förra året och Susanne Bertelsen sedan november.

Utvecklingsarbete väntar

Framöver kommer skolans utvecklingsarbete fokuseras på två områden. Det ena handlar om att följa upp, dokumentera och göra analyser för att fånga upp elever som riskerar att halka efter och ge dem rätt förutsättningar att lyckas. Det andra handlar om att öka elevernas motivation.

– Vi måste jobba ännu mer med elevernas motivation och deras vilja lära sig, säger Lars-Gunnar Forslund.

– Vi har ett spännande utvecklingsarbete framför oss som känns kul och som jag upplever att lärarna är motiverade för, säger Susanne Bertelsen.

LÄS MER:Meritvärdet ökar men ligger långt ner i Sverigerankning

Skolor med högst behörighet

Ankarskolan och Kunskapsskolan är de skolor i Varbergs kommun som hade högst behörighet förra året. Där gick mer än var tionde elev ut nian med tillräckliga betyg.

Niklas Dahlstöm, rektor på Kunskapsskolan, tror att en förklaring till det är elevernas inställning.

– Naturligtvis så har det att göra med att eleverna jobbar på, gör det de ska och att vi stöttar dem. Men det är väldigt svårt att säga. Vissa elevkullar har större utmaningar än andra, säger han.

Charlotta Hannerfors, rektor på Ankarskolan, tror att en del av förklaringen för deras del är att skolan ligger i ett socioekonomiskt starkt område där utbildning anses viktigt.

ANNONS

– Gemensamma höga förväntningar från lärare, elever och föräldrar påverkar. Sedan har vi duktiga pedagoger och det gör mycket också naturligtvis men det finns det på många ställen, säger hon.

Även Charlotta Hannerfors lyfter motivation som en utvecklingsfråga.

– Det måste man alltid jobba med men vi kan se att det de senaste åren har blivit en allt större utmaning, säger hon.

Vad tror du att det beror på?

– Det finns nog många faktorer men samhället har förändrats ganska mycket de senaste tio åren. Det ska gå snabbt, snabbt, snabbt allting. Man ska ha snabba svar och snabb respons och mycket av det arbete vi gör i skolan är långsiktigt. En del av det man lär sig nu kan man inte se effekten av på en kvart.

Ankarskolan arbetar på flera sätt för att hitta vägar att öka motivationen, bland annat genom att ta till sig av nya forskningsrön.

– Sedan jobbar vi mycket med relationsskapande, för relationer ger motivation. Och givetvis även med att se till att undervisningen i sig är motivationsskapande. Att eleverna känner att de lär sig och gör framsteg.

LÄS MER:Så ska skolorna arbeta för att öka gymnasiebehörigeheten

Andel niondeklassare med behörighet till yrkesprogram 2020 (2019)

Kunskapsskolan: 94,7% (87,2%)

Ankarskolan: 94,1% (100%)

Lindbergs skola: 93,9% (88,4%)

Almers skola: 91,3% (91,4%)

Trönninge skola: 89,9% (~100%)

Vidhögeskolan: 89,6% (88,1)

Påskbergsskolan: 86,8% (~100%)

Rolfstorps skola: 82,2% (83%)

Bosgårdsskolan: 82,1% (83,1)

Väröbackaskolan: 81% (84,9%)

Hagaskolan: 81% (~100%)

Håstensskolan: 79,4% (85,3%)

Nyhemsskolan: (statistik redovisas inte eftersom klasserna bestod av färre än 10 elever)

Summa skolkommun: 86,8% (88,6%)

Summa riket: 85,6% (84,3%)

Källor: Gymnasieantagning Halland och Skolverket

ANNONS