Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Varbergskonstnären Ana Carolina Fleming är en av utställarna som öppnar upp sitt hem på Konstrundan Halland. ”Det är roligt och väldigt speciellt att öppna upp sitt hem för besökare”, säger hon. Bild: Matilda Carlström

Ana Carolina Fleming: ”Konst får gärna provocera”

Konstnären Ana Carolina Fleming lockas av det normbrytande och livet på gatan. I månadsskiftet ställer hon ut på Konstrundan Halland.

På väggen hos Varbergkonstnären Ana Carolina Fleming hänger ett kollage föreställande en äldre kvinna med rosa tuppkam, nitar, nätstrumpbyxor och röda kängor. I bakgrunden en affisch med budskapet ”stoppa nazisterna” och ett hakkors som krossas.

– Hon är Berlins äldsta punkare, förklarar Ana Carolina Fleming medan hon visar runt bland konsten hemma i lägenheten.

Normbrytande

Målningen på Berlins äldsta punkare är typisk för Ana Carolina Fleming. Normbrytande människor och livet på gatan är något som inspirerar henne, likaså berättelser från den egna släkten. Hon är född och uppvuxen i Buenos Aires, Argentina, och fascinerades tidigt av livet på gatan och i parker.

– Min pappa var ganska speciell och påverkade mig mycket. Han bodde inte med oss och levde utanför samhället på sitt sätt. När jag var yngre tyckte jag att det var lite tufft, men senare har jag förstått att han inte passade in i hur samhället förväntar sig att man ska leva, säger hon.

Stunderna med pappa spenderades till stor del utomhus, och det återspeglas i flera av de tryck, kollage och målningar som hon skapar i dag – betraktelser av människor på parkbänkar, punkare, transpersoner och ”outsiders”. Ofta med ett politiskt budskap i form av kollage och ord från tidningar, affischer och reklam.

– Jag är politiskt intresserad, men vill gärna att betraktaren ska få tolka budskapen själv. Men jag guidar budskapet lite med mina små meddelanden, säger hon.

På en annan målning är två kvinnor ute och badar i havet, och i bakgrunden syns texten ”revolution”.

– Den ena kvinnan är min mormors moster. Hon levde med en kvinna, men det var ingenting som man pratade högt om. De bodde ihop, men hennes partner fick cancer och dog ganska ung så mammas moster levde ensam i resten av sitt liv, säger Ana Carolina Fleming.

Provokation

Den 29 maj till 2 juni är Ana Carolina Fleming en av utställarna på Konstrundan Halland. Det blir hennes fjärde år som deltagare.

– Det är roligt och väldigt speciellt att öppna upp sitt hem för besökare på det viset. Det blir väldigt intimt och en chans att få prata om mina bilder för folk som är intresserade, säger hon.

Hon minns särskilt en besökare från ett tidigare år som blev provocerad av hennes kollage av kungafamiljen. Hon hade avbildat Sveriges kung, drottning, kronprinsessan Viktoria och engelska drottningen Elizabeth och till bilden av kungen hade hon klippt in kollage på lättklädda kvinnor.

– Han undrade hur jag som inte är född i Sverige kunde göra så. Men det var bara roligt att diskutera, konst får gärna provocera, säger hon.

Kollaget gjorde hon när jag hon var ny i Sverige för åtta år sedan och gjorde praktik som bildlärare på estetiska programmet. Det var samma år som prinsessan gifte sig och det var mycket bilder på dem i tidningen. I samma veva kom boken ”Den motvillige monarken” av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer där det avslöjades att kungen festat med ”kaffeflickor” och varit på strippklubb.

– Det blev en rolig grej att göra konst på, och jag har såklart en tanke bakom om att vissa får göra vad de vill och ändå behålla sin status, säger Ana Carolina Fleming.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Ana Carolina Fleming:

Bor:

I Varberg med sambo sedan åtta år tillbaka. Kommer ursprungligen från Buenos Aires.

Gör:

Aktiv konstnär samt jobbar deltid som bildlärare.

Utbildning:

Femårig konstnärlig högskola i Buenos Aires och enskilda kurser på Akademin Valand, Centro Cultural Rojas och ESMA i Buenos Aires.

Aktuell med:

Ställer ut hemma på Lindesbergsgatan 8 i samband med Konstrundan Halland 29 maj-2 juni.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här