Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Amerikanska husbilar samlas för träff i Åkulla

"Vi har sålt allt och nu har vi sagt upp oss också." Henry Nord och hans fru bor i husbilen året runt. Inte jättesvårt när husbilen är stor som en sommarstuga.

De är ovanliga längs de svenska vägarna, men de finns – de amerikanska husbilarna. Det som utmärker dem är att delar av väggarna, så kallade slideouts, kan fällas ut. På så sätt skapas stora ytor invändigt. De har elaggregat, är långa, tunga och överhuvudtaget otroligt biffiga.

Inne i en typisk amerikansk husbil finns dubbelsäng, tvättmaskin, toalett, dusch, fullt utrustat kök, tv, soffor, bord och fåtöljer – ja, alla bekvämligheter, och det utan att camparna behöver trängas med varandra. Många av husbilarna har dessutom stora stuvutrymmen.

– De har också väldigt robust inredning. Det är riktigt trä, inga laminat, förklarar Henry Nord.

Han och Susanne Cavallin Jakobsson arrangerar helgens träff för amerikanska husbilar i Åkulla.

Träffen inleddes under fredagen och avslutas under söndagen. Arton bilar är på plats. Manfallet är betydande på grund av coronapandemin. Alla de norska bilarna uteblir, men svenska bilar från Tjörn, Gotland, Norrtälje, Södermanland med fler landsändar deltar.

Husbilen som bostad

Fyra av deltagarna bor i sina husbilar året runt. Henry och hans fru Marie gör det, liksom Susanne och hennes man Eddie.

– Barnen är utflyttade och det gäller att leva när man kan, säger Henry Nord om valet av livsstil.

Paret Nord brukar ta husbilen till värmen i Frankrike, Spanien och Portugal men i år lär de stanna i Sverige på grund av coronapandemin. Skulle läget förändras åker de.

Susanne Cavallin Jakobsson uppskattar att vara nära naturen och det kan hon och maken vara i husbilen. Med hemmet på hjul kan de lätt få variation vad gäller önskad vandringsled eller önskat fiskevatten inpå knuten.

– I och med elaggregatet är det enkelt att fricampa. Vi sålde vårt hus i Krogsered i december och nu bor vi i husbilen.

"Husbilen skapar frihet"

Facebookgruppen för amerikanska husbilar i Sverige har nära 400 medlemmar. Bilarna är ovanliga och ägarna är vana att få nyfikna blickar på campingplatser och uppställningsplatser.

– Många av oss gillar amerikanska saker, förklarar Henry Nord. Många har amerikanska bilar eller motorcyklar också. Det finns europeiska husbilar som är stora också, men det här är något annat.

– Husbilen skapar frihet att vara var man vill. Man kan njuta av livet, säger Susanne Cavallin Jakobsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här