Johanna Bonde och Ulrika Lennartsdotter känner sig inte längre trygga i sina bostäder sedan det visat sig att ambulanspersonal inte tar sig in nattetid i trappuppgången.
Johanna Bonde och Ulrika Lennartsdotter känner sig inte längre trygga i sina bostäder sedan det visat sig att ambulanspersonal inte tar sig in nattetid i trappuppgången. Bild: Annika Karlbom

Ambulanspersonal tar sig inte in i trappuppgången

Porten i trapphuset måste öppnas med nyckel nattetid. Som tur var stod en granne ute och rökte när Ulrika Lennartsdotter blivit akut sjuk och ringt efter ambulans.

ANNONS
LocationVarberg||

Ulrika Lennartsdotter och Johanna Bonde bor i samma trappuppgång på Engelbrektsgatan. Efter det som hände den 7 augusti känner de sig inte längre trygga i sina lägenheter.

Det började med att Ulrika Lennartsdotter drabbats av en brusten blindtarm. Hon opererades med en titthålsoperation men det skulle visa sig att operationen inte lyckades fullt ut. Några dagar efter att hon kommit hem blev hon jättedålig. Hon ringde till att börja med 1177 men där var det 45 minuters väntetid. Hennes tillstånd försämrades och hon var nära att förlora medvetandet. Det skulle visa sig att hon drabbats av sepsis, blodförgiftning. Hon ringde SOS Alarm och när hon berättade att det var en låst trappuppgång frågade operatören om hon möjligtvis kunde kasta ner en nyckel till ambulanspersonalen. Något hon inte var i stånd med och dessutom kunde hon inte komma ihåg var hon lagt sina nycklar.

ANNONS

Fick hjälp av rökande granne

Klockan var 03.20 men som tur var stod en granne till Ulrika Lennartsdotter ute i loftgången och rökte. Grannen kunde hjälpa till att släppa in ambulanspersonalen. Efter ytterligare en operation och några dagars vistelse på sjukhuset mådde hon så pass bra att hon fick åka hem.

Hemma igen började hon känna en otrygghetskänsla hon inte haft förut.

– När man kommer på att man är inlåst och att blåljuspersonal inte kommer åt en, det känns inte bra, säger Ulrika Lennartsdotter och får medhåll av Johanna Bonde.

Johanna Bonde arbetar som undersköterska på intensiven. Hon hjälper grannen och goda vännen Ulrika Lennartsson med såromläggning efter den andra operationen.
Johanna Bonde arbetar som undersköterska på intensiven. Hon hjälper grannen och goda vännen Ulrika Lennartsson med såromläggning efter den andra operationen. Bild: Annika Karlbom

De har berättat om händelsen för andra grannar och säger att det är fler som känner likadant.

– Här finns många singelhushåll och blir man dålig är man helt utelämnad, säger Johanna Bonde.

Hon ringde Varbergs Bostad som hyr ut bostäderna och berättade vad som hänt. Personen hon pratade med sa då att ”om man är så sjuk kanske man inte ska bo där”. Johanna Bonde blev helt paff och förklarade att Ulrika Lennartsdotter är 50 år och var fullt frisk innan detta hände.

– Det är något som kan hända vem som helst.

Inget låsbyte

Anne Sjösten, chef för Varbergs Bostads bostadsförvaltning, förklarar att det inte är aktuellt att byta lås på Engelbrektsgatan.

– Vi har jättetät kontakt med räddningstjänsten och ambulanspersonalen kan kontakta dem om det behövs för att forcera dörren. De har sagt att det blir nästan aldrig något problem för ofta finns det någon som är med som kan öppna dörren, säger hon.

ANNONS

Enligt Kenth Ahlin, verksamhetschef för ambulansen, kan ambulanspersonalen även ta hjälp av polisen för att ta sig in i låsta utrymmen för att hjälpa någon.

– Gällande räddningstjänsten har vi ett avtal i Halland och har därmed tillgång till deras unika utrustning att ta oss in i olika lokaler/utrymme etcetera för att genomföra vårt uppdrag (rädda liv), säger han.

Om det inte är bråttom kan de tillkalla fastighetsägare eller låssmed exempelvis. De har också olika samarbeten i Hallands kommuner med till exempel digitalnycklar.

– Det är viktigt för oss att kunna nå våra patienter.

Om dörren behöver forceras, vem får stå för den kostnaden?

– Det är vi som fastighetsägare som får göra det eftersom det är vår dörr, säger Anne Sjösten.

Ulrika Lennartsdotter och Johanna Bonde berättar att det också har varit problem med obehöriga personer som har uppehållit sig i källaren. Porten är i nuläget öppen dagtid.

– Trygghet verkar vara viktigt för Varbergs Bostad för de skickar ut enkäter om det ofta men jag känner mig inte trygg här längre, säger Ulrika Lennartsdotter som bott i sin lägenhet i 18 år.

Ulrika Lennartsdotter.
Ulrika Lennartsdotter. Bild: Annika Karlbom
ANNONS