Allt rivs upp när boendet stängs

Vangu Adelar Lelo kom till Sverige för nästan ett år sedan. Han arbetar på Vareborgs Bärdoling. Nu tvingas han starta om på nytt när Björkgårdens asylboende stängs.

ANNONS
|

Vangu Adelar Lelo sitter på huk i jordgubbslandet. Med van hand plockar han de röda mogna bären. För nästan ett år sedan kom han till Sverige från Demokratiska Republiken Kongo. Han lämnade hemlandet när det inte längre blev säkert för honom att vara kvar. Han var med i oppositionen mot presidenten och blev hotad till livet.

– I Sverige är det bra, här är det tryggt. I Kongo var det mycket politiska problem, säger Vangu Adelar.

Han bor just nu på asylboendet Björkgården i Himle. Men inom kort stängs boendet för gott. 30 juni skulle boendet ha stängt ner, men Migrationsverket har förlängten perioddå de letar platser till de 109 personer som just nu bor på Björkgården och som tvingas flytta.

ANNONS

Migrationsverket behöver inte så många boenden längre eftersom flyktingarna blivit färre. Just nu avvecklas därför 183 tillfälliga asylboenden i Sverige. Många asylsökande blir ovetande kring sin framtid och boendesituation.

– Jag känner mig förvirrad och ledsen. Det är ju här jag byggt upp ett helt liv, snart måste jag riva upp allting och flytta till ett helt nytt ställe, säger han.

Många av dem som bott på Björkgården under åren har arbetat hos Kenneth och Birgit Andersson på Vareborgs Bärodling.

– Vi hade gärna haft kvar de som jobbade här i fjol, det är ju enklare när de redan kan arbetet säger Birgit Andersson.

Hon förklarar att det varit lite extra jobbigt i år när de skulle anställa inför sommaren. De har inte anställt så många från Björkgården den här sommaren eftersom boendets framtid varit osäker.

– Men det är ju inte synd om oss, det är ju de personerna som tvingas flytta och börja om från början, säger hon.

Första gången HN möter Vangu Adelar vet han ännu inte vart han ska bli flyttad. Det kan bli Norrköping eller Halmstad. När vi pratar med honom nästa gång har han fått reda på att han ska till ett asylboende i Halmstad. Han ser lättad ut.

ANNONS

– Det känns okej, det är inte lika långt bort men jag hade gärna bott kvar här, jag har ju jobb och vänner här. Jag gillar Varberg för det är mycket som händer och jag har min kör som jag sjunger med, säger han.

Han trivs väldigt bra med sitt jobb. Men det är inte så bra betalt, berättar han. En bra dag kan han tjäna 255-280 kronor.

– Det är inte för pengarna jag gör det, utan jag vill ha ett arbete att gå till. Jag känner mig stolt när jag går upp på morgonen och vet att jag ska gå till jobbet. Det är viktigt för mig.

Fakta: Tillfälliga asylboenden

  • Alla som söker skydd i Sverige har, under handläggningstiden, rätt att bli erbjuda ett boende av Migrationsverket. Finns det inte tillräckligt med platser kan myndigheten ta hjälp av privata aktörer.
  • 183 tillfälliga boenden håller just nu på att avvecklas, vilket berör cirka 23 000 asylsökande.
  • I första hand prioriterar Migrationsverket förflyttning av de boende till samma kommun. Finns inget ledigt letar man i samma region och i sista hand i en annan del av landet.

Källa: Migrationsverket

Fakta: Löner på Vareborgs bärodling

Då många läsare reagerat på löneuppgifteni artikeln har vi kollat med Vareborgs bärodling hur det fungerar:

  • Plockarna jobbar 4 timmar om dagen och har ackordslön vilket innebär att de får betalt efter plockad liter.
  • Vilket ackord som gäller beror på tillgången på jordgubbar, efter principen tillgång och efterfrågan.Ju fler jordgubbar ju lägre ackord och vice versa.
  • Ackordet varierar mellan omkring 3-10 kronor per plockad liter.
  • Genomsnittslönen är mellan 90-120kronor i timmen.
  • I genomsnitt plockar en person 36 liter i timmen.
  • Det finns inget minimikrav på hur mycket man ska plocka. Källa: Kenneth och Birgit Andersson på Vareborgs bärodling
ANNONS