Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Allt fler väljer timpris: ”Kan få ner kostnaden med 50 procent”

Under det senaste året har allt fler av Varberg Energis kunder valt att teckna elavtal med timpris. Och för den som är aktiv finns det stora pengar att spara.
– Du kan få ner kostnaden med 50 procent om du är flexibel, säger Jens Nordberg, energihandelschef på bolaget.

​​De flesta av Varberg Energis kunder har rörliga månadsavtal, där priset per kilowattimme bygger på ett genomsnitt av priset på elbörsen under den gångna månaden. Men i takt med att elen blivit dyrare har allt fler valt att gå över till rörliga avtal med timpris. Ett sådant avtal följer elbörsens priser timme för timme.

– Under det senaste året har antalet kunder med timprisavtal tredubblats och de flesta av dem har tillkommit under hösten. Det är en mer eller mindre exponentiell ökning, säger Jens Nordberg, affärsområdeschef för energihandel på Varberg Energi.

Priset på el styrs till stor del av efterfrågan och den är som störst under morgonen och kvällen. Under natten, när människor sover och de flesta industrier står stilla, sjunker i stället elpriset. Sänkningen inleds vanligen runt klockan 22 på kvällen och höjs sedan successivt från 05.30 på morgonen.

De generellt sett allra billigaste timmarna inträffar mellan klockan 02 och 04 på natten.

Svenska kraftnät ersätter

– Många dygn är priset hälften så dyrt på natten som under morgon - och kvällspeaken. Du kan få ner kostnaden med 50 procent om du är flexibel, säger Jens Nordberg.

Den som har moderna hushållsapparater kan till exempel tidsinställa dem, så att tvätt, disk och torktumling sker när det kostar som minst. Den som har en elbil kan också, i vissa fall, spara pengar genom att koppla upp sin laddbox mot Varberg Energis app.

Jens Nordberg förklarar hur det går till:

– När många bilar laddas samtidigt på natten så ökar förbrukningen och därmed priset. Men de laddboxar som är uppkopplade kan vi slå av under kortare tidsperioder här och där och när vi minskar förbrukningen – och därmed också belastningen på elnätet – får vi ersättning av Svenska kraftnät. En del av de intäkterna förmedlar vi vidare till kunden, som då kan få halva priset på ett redan lägre pris.

”Kommer att vara standard”

Hushåll med hembatterier, som kan laddas med solceller eller direkt från elnätet, kommer också kunna koppla upp sig mot energibolagets app inom kort.

– Då finns det riktigt stora pengar att tjäna, säger Jens Nordberg, som förutspår att timprisavtal kommer att vara regel snarare än undantag i framtiden.

– För ett år sedan hade tre procent av våra kunder timprisavtal. Nu är det tio procent och nästa år, eller ännu snarare, skulle jag gissa på att vi är uppe i 30 procent. I ett treårsperspektiv tror jag att timpris kommer att vara standard.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här