Fredrik Ivarsson är kyrkoherde i Varbergs församling som tappade sju gånger så många medlemmar i juni och juli jämfört med föregående år.
Fredrik Ivarsson är kyrkoherde i Varbergs församling som tappade sju gånger så många medlemmar i juni och juli jämfört med föregående år.

Allt fler lämnar Varbergs församling

Efter avslöjandet om dyra resor har antalet medlemmar som lämnar Svenska kyrkan skjutit i höjden. Så även i Varbergs församling. – Den negativa uppmärksamheten kring Svenska kyrkan har satt spår, säger kyrkoherde Fredrik Ivarsson.

ANNONS
|

I hela landet lämnade över 18,000 medlemmar Svenska kyrkan under juni och juli. Det var mer än tre gånger så många som under samma tid förra året.

I Varbergs församling är trenden än värre. Församlingen hade 91 aktiva utträden under sommaren, förra året var antalet tretton stycken.

– Vi har alltså tappat 7 gånger fler medlemmar den här sommaren jämfört med förra året. Det är en markant skillnad, säger kyrkoherde Fredrik Ivarsson.

Raset kommer kort efter den granskning som Ekot och Aftonbladet gjorde i våras. Där avslöjades bland annat att Varbergs församling spenderade nästan en halv miljon kronor på en studieresa till London.

ANNONS

– Det hänger ju förstås ihop med det, säger Ivarsson.

Läs mer om församlingarnas resor här:

De senaste två åren har Svenska kyrkan haft strax över 46,000 aktiva utträden per år. Under 2016 är man redan uppe i över 38,000.

Fredrik Ivarsson menar dock att det i huvudsak inte är de regelbundna kyrkobesökarna som lämnat församlingen.

– Nej det är det inte. Det är inte en minskad aktivitet i kyrkan utan det är medlemmar som kanske har tänkt tanken på att kliva ur sen innan som nu tagit steget, säger han.

– Jag är glad att de allra flesta av våra medlemmar vill fortsätta att stödja kyrkans arbete för människor i Varberg.

ANNONS