Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Engström startade företaget Ekolek Barnomsorg för två år sedan. Foto: Kalle Pettersson

Allt fler dagmammor med ny aktör

Kommunala barnvårdare som arbetar i sina hem blir allt färre. De senaste tio åren har man gått från 36 till sex dagbarnvårdare. Samtidigt har ett fristående företag anställt fem dagbarnvårdare – på ett år.

– Jag tror att vi kan ha fem till tio dagbarnvårdare på varje ort där vi finns, säger Charlotte Engström.
Hon är grundare till företaget Ekolek Barnomsorg och startade det för två år sedan. Det finns siffror som backar upp det som hon säger. På ett drygt år har hon knutit 15 dagbarnvårdare runt om i Västsverige till företaget. Bland annat har de etablerat sig i Mölndal, Tjörn, Kungälv och så fem stycken i Varberg. I Falkenberg anställer företaget sin första dagbarnvårdare nu till hösten.
– Just i Varberg har vi en jättestor efterfrågan, säger Charlotte Engström som startade företaget i samband med att hon fick sitt andra barn och själv blev dagbarnvårdare. 

Samtidigt som det fristående alternativet ökar i popularitet så blir de kommunala dagbarnvårdarna färre. Agneta Svenberg är väl medveten om trenden de senaste åren. Hon är verksamhetschef för förskola i Varbergs kommun och berättar att alla föräldrar som ansöker har rätt att välja själva var de vill placera sina barn. Däremot finns det omständigheter som gör att förskolan kommer i första hand.
– Vi måste erbjuda plats på en förskola. Om vi skulle ha fullt på våra förskolor får vi inte erbjuda dagbarnvårdare utan ska erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Så ser det ut i hela landet, säger Agneta Svenberg. 

Läs mer: "Det är härligt att jobba hemifrån"

Hon berättar att kommunen informerar om de alternativen för barnomsorg. 
– Ja, vi visar att de finns och har bland annat gjort en kokbok med dagbarnvårdarna, som ju lagar all mat hemma. Men vi har inte haft en uppsökande verksamhet där vi visar upp just det här alternativet. På det viset kanske vi på kommunen medverkar till att antalet dagbarnvårdare sinar, säger Agneta Svenberg.
Samtidigt tycker kommunens verksamhetschef Agneta Svenberg att det är viktigt att det finns olika alternativ för barn och föräldrar.
– Dagbarnvårdare ska absolut finnas som ett alternativ för de föräldrarna som önskar det, det är självklart, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här