Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergspolisen hittade stöldgods som kopplas till stölder över hela Halland.  Bild: Polisen
Varbergspolisen hittade stöldgods som kopplas till stölder över hela Halland. Bild: Polisen

Allmänhetens tips tog fast "kebabpolisen" i Varberg

Tre personer greps under tisdagen i ett hyrt hus i Falkenbergs inland med misstänkt koppling till utländsk stöldliga. Varbergspolisen hittade stöldgods som kopplas till stölder över hela Halland.

Polisen gick under tisdagen ut på sociala medier och efterfrågade tips från allmänheten om en skåpbil med texten ”Kebabopolis” och skrivet på sidan. Bilen stannades under en kontroll i Värnamo full med stöldgods som kunde knytas till en rad stölder i som skett i Halland under förra veckan.

LÄS MER: Stöldliga tömde Bengts garage på verktyg

– Vi ville veta om någon hade sett bilen i kommunen och vi fick snabbt in 15 tips, och fem av dessa nämnde ett hus i Falkenbergs inland, säger Martin Svensson operativ samordnare hos polisen i Varberg.

Tre personer gripna i hus

En spaningsgrupp åkte till huset och stannar snabbt en bil som lämnar området, även den full med misstänkt stöldgods. Vid en husrannsakan i fastigheten hittas ännu mer. På platsen griper polisen tre personer som misstänks ha kopplingar till en utländsk stöldliga.

– Det har varit väldigt många stölder och inbrott i villor och fastigheter i Halland det senaste. Förhoppningen är att detta har en dämpande effekt som sprids till andra tjuvar.

– Det känns väldigt skönt att förhoppningsvis kunna ge tillbaka stödgodset till målsägandena innan jul, säger Martin Svensson.

Det finns ännu inte ett uppskattat värde av det som hittats i fastigheten och i bilarna men Martin Svensson beskriver det som ett stort godsvärde.

– Det var TV-apparater, el-skotrar, verktyg och cyklar, bland annat. Och det var inte några billiga grejer heller.

Allmänhetens tips var avgörande

De tre nu gripna männen hyrde fastigheten och polisen uppmanar nu andra fastighetsägare som hyr ut via Airbnb eller andra tjänster att vara vaksamma. Hur länge de hållit till i huset vågar Svensson ännu inte säga.

– Jag har inte pratat med fastighetsägarna personligen men det är något som säkerligen kommer göras, eller redan gjorts, under utredningen.

Martin Svensson vill rikta ett extra tack till tipsarna som hjälpte polisen.

Hur vanligt är det att ni får så många träffsäkra tips?

– När vi flaggar på detta sättet och efterfrågar allmänhetens hjälp brukar intresset vara större. Att det kommer in såpass många tips på så kort tid är dock tämligen ovanligt.

Hur hade era chanser sett ut att hitta dessa såpass snabbt utan tipsen?

– De hade inte sett ljusa ut alls. Vi är jätteberoende av allmänhetens tips och att folk ringer in när de uppmärksammat något som kan vara av intresse för oss, säger Martin Svensson.

LÄS MER: Grannar i Falkenberg utsatta för verktygsstölder

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här