Alliansen våndas när cykelbana tar p-platser

När Malmgatan får cykelbana försvinner p-platser. Det skaver för Alliansen. Socialdemokraterna tycker att saken redan är avgjord genom trafikstrategin som prioriterar fotgängare och cyklister.

ANNONS
|

Gun Larsson är en av stans många cyklister. "Jag cyklar vart jag än ska." När HN stoppar henne för att få en cykelbanebild med cyklist är hon på väg till Ica Kvantum. Turen hemma från Falkenbergsgatan går längs Malmgatan och vidare på cykelbanan längs Östra Vallgatan mot centrum.

I framtiden kommer Gun Larsson och andra cyklister kunna färdas på cykelbana hela vägen, utan avbrottet på Malmgatan. Här ska nämligen anläggas gång- och cykelväg – en fortsättning på den cykelbana om går längs Östra Vallgatan helt enkelt. Den ska kantas av träd och parkeringsplatser. Så här långt är politikerna överens.

I dag kantas Malmgatan av parkerade bilar. Ungefär 28 stycken får plats. När cykelbanan är anlagd kommer det bara finnas platser till mellan fem och sju bilar. Och det är här som åsikterna går isär.

ANNONS

När ärendet nyligen var uppe i hamn- och gatunämnden behövde förvaltningen ett okej för att decimera parkeringsplatserna. Helt okej, tycker Socialdemokraterna.

– Vi har ju en trafikstrategi som säger att vi ska prioritera gående och cyklister före bussar och bilar, säger nämndens vice ordförande Lennart Isaksson (S).

Majoriteten vill utreda mer

Men Alliansen ville skicka ärendet på återremiss och så blev det. Tjänstemännens uppdrag är nu att se om det trots allt går att skaka fram ännu några fler p-platser längs gång- och cykelvägen.

– Vi har inga synpunkter på att cykelbanan ska färdigställas. Absolut, den ska fram. Men med det här förslaget försvinner ganska många p-platser och vi vill se om det går att göra på ett annat sätt, säger nämndordförande Micael Åkesson (M).

Varför?

– Det är bara att titta hur där ser ut i dag. Där är fullt med bilar. Det kanske ska byggas nere på Stormgatan och Snidaren ska ju utökas med bostäder. Det lär inte bli mindre behov av parkeringsplatser inne i stan.

Kanske beslut i sommar

När bygget av cykelbanan kan sätta igång är osäkert. Micael Åkesson hoppas på återkoppling från tjänstemännen till nämndens möte i juni, eller till mötet strax efter sommaren. Lennart Isaksson (S) hade föredragit om nämnden gett klartecken till bygget nu:

ANNONS

– Vi kunde ha gjort ett medskick om p-platserna bara. I det här projektet ingår också att skapa en säker övergång vid Ringvägen. Det är en skolväg och det känns angeläget att det här kommer igång.

ANNONS