Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir mest troligt ingen rivning av B-hallen. Alliansen har ändrat sig.
Det blir mest troligt ingen rivning av B-hallen. Alliansen har ändrat sig.

Alliansen i Varberg gör helt om – stoppar rivning av B-hallen

Socialdemokraterna ser ut att få halvt gehör för sin önskan att bevara B-hallen. Alliansen vill försätta byggnaden i kontrollerad Törnrosasömn.

Nästan hela den gamla fabriken i kvarteret Renen mitt emot polishuset är riven. Kvar finns bland annat B-hallen – tegelbyggnaden som ligger där Lilla Drottninggatan och Gamlebygatan möts. Ett oenigt fullmäktige har beslutat att B-hallen ska rivas.

Jana Nilsson (S) har efter det motionerat om att B-hallen ska bevaras. Nu är den på väg mot ett beslut, och allt pekar nu mot att Alliansen kommer gå fram med ett eget förslag, om att B-hallen ska säkras mot väder och vind. Det beräknas kosta 2,6 miljoner kronor – ungefär samma peng som det skulle kosta att riva den.

– Vi vill få den att övervintra, att förhindra ett fortsatt förfall. Vi är beredda att vädersäkra den, men inget mer än det i dagsläget, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Definitivt beslut om B-hallens framtid skjuts fram

Vädersäkringen vill man göra med en horisont fram till 2024 / 2025. Så länge ska kontrollprogrammet för den pågående saneringen av Renen pågå och Ann-Charlotte Stenkil menar att det därefter ska finnas mer fakta på bordet som möjliggör ett definitivt beslut om B-hallens framtid.

Alliansen har inte formulerat sitt förslag ännu men har gett besked om att de ska göra det inom kort.

Socialdemokraterna glada

– Jag är lite överraskad och väldigt glad, säger Jana Nilsson (S) om det beskedet.

– Som jag ser det är den här satsningen det första steget mot ett bevarande. Man lägger ju inte 2,6 miljoner kronor på något om man vill riva det senare.

Jana Nilsson ser fram mot ett beslut i fullmäktige strax efter sommaren och han vill därefter ha snabba ryck i arbetet så att hallen säkras för höstens regn och kyla.

LÄS MER: Rivningshotad fabriksbyggnad får respit i vår

LÄS MER: Rond om Gerlachs hallar inne på förlängning

LÄS MER: Socialdemokraterna lägger skarpt förslag om Renen

LÄS MER: S ska ladda om för att bevara gammal fabrik

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här