Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bygget av nya simanläggningen Pingvinen pågår för fullt på Håsten. Bild: Annika Karlbom
Bygget av nya simanläggningen Pingvinen pågår för fullt på Håsten. Bild: Annika Karlbom

Alliansen höjer simskoleavgiften

Att entréavgifterna blir högre till Pingvinen än gamla Håstens simhall – det är politikerna överens om. Men när det kom till simskoleavgiften blev det strid.

I tisdags kväll beslutade fullmäktige om nya simtaxor. När Pingvinen invigs hösten 2021 kommer det för vuxna att kosta 120 kronor att gå in och få tillgång till hela badanläggningen. För ungdomar kommer det kosta 70 kronor. Måndag till torsdag mellan 9 och 14 kommer entréavgiften att vara lägre.

Men det var inte om detta som politikerna trätte. Striden gällde Alliansens förslag att höja avgiften för simskolan från dagens 655 kronor till 1120 kronor.

”Alla barn måste lära sig simma”

– Det är jätteviktigt för oss att ha låg avgift till simskolan. Alla barn måste lära sig simma. Föräldrar med lägre inkomst förlitar sig i högre utsträckning till att skolan ska lära barnen att simma, men den undervisningen börjar först när barnen är tolv år. Vi kan ju inte ha barn som lär sig simma först när de är tolv, det går ju inte, sa Jenny Bolgert (S).

– Med Pingvinen får vi en helt ny situation, ett helt nytt omtag. Vi kan inte relatera till de gamla avgifterna, sa Sven Andersson (M). Socialdemokraterna ville höja kommunalskatten. Men så blev det inte. Nu har småbarnsföräldrarna möjlighet att använda de pengarna till en höjd simskoleavgift.

"Liv eller död”

– Vi bor i en kustkommun och det låter dramatiskt, men förmågan att simma eller inte kan handla om liv eller död. Det här är näst intill en fördubbling, sa Linda Berggren (S) och tillade att det nu är stor risk att skolan kommer behöva lägga mer tid och pengar på simundervisning.

S och V röstade mot förslaget att höja simskoleavgiften, SD avstod från att rösta och M, L, C och KD röstade för.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här