Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Aldrig för sent att börja lyfta sent i livet

Maria Röger, 63, från Veddige började med styrkelyft i januari efter en operation och nu kan hon mäta sig med de starkaste i landet i sin vikt- och åldersklass.

Maria hade opererat sin ena lunga och gick till 4Shape för lite enklare träning. Där hade hon redan tränat sedan många år för att må bra. Några aerobicspass kände hon inte att hon orkade med. Hon gick lite försiktigt på löpbandet för att komma igång igen. En dag såg hon medlemmarna i Varbergs Kraftsportklubb. De såg ut att ha så roligt och hon frågade om hon kunde vara med trots att hon var 63.

– Det finns inga gränser uppåt, skrattar Peder Klingborg, som var med och startade föreningen. Däremot kan man inte vara hur ung som helst.

Det visade sig att Maria var väldigt stark och hon har resultat som väl matchar de veteraner hon skulle ha tävlat mot i SM i höst om det inte blivit inställt på grund av covid-19.

–Jag visste inte att jag var så stark, säger Maria, som siktar på 115 kilo i marklyft i serien i september. Kanske är det alla barn jag lyft som barnskötare, eller att jag cyklat mycket, skrattar hon.

Hon och Peder att de ska få plats att tävla i serien i september och laddar för det. För Maria blir det i så fall hennes första tävling.

– Jag hoppas att jag kan vara med och tävla, säger hon entusiastiskt.

Både Peder och Maria har en sak gemensamt. De har inte gett upp för sina fysiska begränsningar och att åldern tar ut sin rätt. Tvärtom tränar de fyra gånger i veckan för att bli starkare.

– Vi får ta det i en annan takt än de yngre, säger Maria. Vi behöver vila mer mellan träningarna. Men det finns något som heter vilja också, säger Maria bestämt. Om jag vill så kan jag klara det.

Peder, 49, hade haft problem med sin onda rygg i många år när han började med styrkelyft. I början var han därför försiktig med knäböj. Men när han sedan väl började visade det sig vara det som fick värken att ge med sig.

– Det är så viktigt att man inte ger sig, säger Peder.

Själv startade han Varbergs Kraftsportklubb tillsammans med Cecilia Blomster efter att ha åkt till Kungsbacka för att träna i många år.

– Vi har fått bra hjälp av gym-ägaren som köpt in en bänkpress för oss också.

Maria har värk här och där, förutom besvär av lungan, och lite artros i händerna.

– Det handlar om en inställning, att man kan träna trots sina besvär.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här