Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Lagergren redo för nästa steg i handbollskarriären

Det är ett tag sedan Albin Lagergren lämnade moderskeppet HK Varberg. Om bara några veckor tar landslagsmannen nästa steg – från SC Magdeburg mot Rhein-Neckar Löwen.

Hur mycket beror en handbollsbegåvnings av arvet? Pappa Roger är trotjänaren som spelade en evighet i HK Varberg. Mamma "Pling", Inga-Lena Larsson är en av stadens bästa basketspelare.

Lagergrens tidiga debut i HK Varberg

Albin Lagergren debuterade i HK Varberg 2007. Sedan dess har utvecklingen gått framåt.

Det är här Albin Lagergren laddar upp tillsammans med flickvännen Maria inför kommande säsong i handbollens Bundesliga.

Rent sportsligt innebär flytten från gamla Öst- till Västtyskland kanske inte någon milsvid skillnad. Skillnaden finns på andra plan. Trots att det är över 30 år sedan muren föll, så finns det andra barriärer att bräcka. Lönenivå och arbetslöshet skiljer fortfarande.

Hur var det att bo och spela i Magdeburg?

– Det var speciellt. De kunde ju inte engelska. När man kom dit och ville fråga nåt så tittade de på en stund. Sen gick de. Men det var intressant... Det fanns nästan inget annat att göra än handbollen. Man tränade och när man var ledig åkte man kanske till Hannover, Leipzig och kanske Berlin, bara för att hitta på någonting.

Hur mycket tyska kunde du?

– Ingenting. Jag läste franska i skolan.

Hur såg din roll ut i laget?

– I början så fick jag en väldigt stor roll, fick spela mycket och ansvar. Coacherna gick ifrån det konceptet vi hade i början och valt en annan väg. Jag har ändå fortsatt spela 60 minuter i varje match.

Den där bärande rollen fick inte Albin i RIK för åtta, nio år sedan.

– Nae, det var lite sisådär. En ny stad och första gången jag flyttade hemifrån. Sedan var det många starka karaktärer i det laget som inte gjorde saken bättre.

Och du var lite blyg?

– Jag är fortfarande lite blyg, men jag var mer blyg då.

Väst mot öst

I februari förra året proklamerades det att Rhein-Neckar Löwen var Albins nya klubb, 17 månader innan flytten verkställdes.

– Det är klubbarna som vill gå ut med att de har värvat.

Går inte det ut över kritiken över insatsen i klubben där man fortfarande verkar i?

– Jo, jag har fått lite skit efterhand när man läst vad andra tycker. När man spelar tänker man inte på det. Du spelar för att vinna. Det finns alltid fans med sina egna åsikter.

När Albin förberedde sig för Rhein-Neckar så var tron att han skulle få nyligen avgångne förbundskaptenen Kristján Andrésson som ny klubbtränare. Men islänningen fick sparken och ersattes av tysken Martin Schwalb.

Var det Andrésson som ville ha dig till Rhein-Neckar?

– Nej, året innan han var där ville klubben köpa loss mig, men det ville inte Magdeburg. Det var året när jag skulle börja där 2018.

Andrésson var den som såg till att Albin Lagergren spelade första A-landskampen.

– Efter det första mästerskapet har jag fått väldigt mycket förtroende.

Men nu byts förbundskaptenen ut. Norske Glenn Solberg ersätter. EM-kvalet inför Ungern 2022 har också lottats. Montenegro, Rumänien och Kosovo låter hanterbart.

Albin kom hem från Magdeburg i april men tvingades återvända till staden för att flytta och packa bohaget till det hyrda radhuset med gräsplätt i Heidelberg.

Innebär det stor förändring ekonomiskt?

– Klart att det är lite bättre, men man kan säkert få det ännu bättre någon annanstans. Magdeburg kom med en kontraktsförbättring också. Men det viktigare är att man trivs.

Men det finns annat som oroar. Som bekant innebär det ett visst krångel att resa runt och flytta i Europa om man bor i Sverige. Albin Lagergren har upplevt en karantän i samband med flytten. Blir det fler?

– Det är inte roligt. Vi var tvingade åka ner två veckor innan vi skulle flytta. Vi fick gå ut på balkongen. Jag försökte träna, packa och titta på serier.

Vill undvika för tidig avgång

Den 21 juli är det upptakt i Rhein-Neckar Löwen. Förhoppningsvis slipper Albin åka ner 14 dagar innan för stänga in sig.

– Jag hoppas att jag slipper sitta i två veckor till. Jag vill inte sitta där igen. Det kände man första gången när jag kom ut. Det var inte riktigt samma flås som innan.

Albin Lagergren laddar för den tredje säsongen io tyska Bundesliga. Inför kommande säsong byter han Magdeburg mot Rhein-Neckar Löwen. Våren har varit märklig. Albin lämnade Magdeburg i april men tvingades att åka tillbaka för att flytta mitt i coronakrånglet.

Albins nya klubb hör hemma i Mannheim. De kommer att bosätta sig i universitetsstaden Heidelberg ett par mil åt sydost.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född: 11 september 1992 i Varberg.

Klubbar: HK Varberg - 2011, Redbergslids IK (2011-12), HK Varberg (2012-13), IFK Kristianstad (2013-18), SC Magdeburg, Tyskland (2018-20), Rhein-Neckar Löwen, Mannheim (2020-).

Landskamper: 50 A, 143 mål (2016-). U-kamper: 42/115 mål.

Matcher och mål:

HK Varberg (-11)100/557.

Redbergslid25/42

HK Varberg (12/13) 27/206

IFK Kristianstad145/433

SC Magdeburg: 49/128

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här