Akutsjukt barn fick vänta fyra timmar

Barnet som hade drabbats av ett RS-virus blev sämre utan att personalen lade märke till det.

ANNONS
|

Ett barn som hade feber och andningsbesvär på grund av ett RS-virus togs flera gånger till akutmottagningen i Varberg. Vid det tredje besöket hade tillståndet försämrats och barnet gavs då högsta prioritet. Enligt Region Halland innebär det till exempel att en patients andning och blodtryck övervakas samt att man sätter en nål för att snabbt kunna ge dropp.

Det gjordes dock inte och under tiden på akutmottagningen blev barnet sämre utan att personalen lade märke till det. Det dröjde fyra timmar innan barnet transporterades till barnkliniken i Halmstad. Det här skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

ANNONS

– RS-infektioner kan vara allvarliga för små barn eftersom viruset framförallt kan påverka andningen. Den här patienten hade högsta prioritet och då ska det alltid finnas någon som har full koll, men här var det oklart vem som ansvarade för patienten. Man har heller inte följt gällande rutiner för till exempel övervakning, säger chefläkare Christer Allenmark i pressmeddelandet.

Efter att händelsen inträffade har sjuksköterskorna på akutmottagningen fått särskild utbildning i att ta hand om barn. Enligt Region Halland skadades in barnet av händelsen, men utsattes för en risk att skadas.

Händelsen är anmäld till IVO, Inspektion för vård och omsorg.

ANNONS