Äggfiske och strålande solsken när våren firades i Grimeton

När trädgårdsbutiken Grimeton lantmän, tillsammans med andra ur det lokala näringslivet, bjöd in till vårfirande under lördagen fick besökarna smaka på honung från lokala biodlare, fiska påskägg och se hur det går till när en fågelholk tillverkas med motorsåg

ANNONS
LocationGrimeton|
|

Många bleka vintervarelser har samlats utanför trädgårdsbutiken Grimeton lantmän under lördagen. De är där för att fira våren och hälsa solen åter.

– Det har varit mycket folk här. Över förväntan. Hade det varit i går hade det inte varit lika roligt, säger butikschefen Johan Johansson med en hänvisning till vädret som varit.

Flera lokala företag är med och arrangerar. De drar olika strån till stacken. Medan grillmästarna Hell Yeah BBQ lagar mat på parkeringen utanför är det avsmakning av lokal honung inne i själva trädgårdsbutiken. Motorsågsexperten Stellan Eriksson står till viss del för underhållningen. Han tillverkar fågelholkar med motorsåg.

ANNONS

– I dag har jag bara varit och visat upp mig. De får lotta ut holkarna eller sälja dem eller vad de vill, säger han.

”Viktigt att man håller på bygden”

Lokalprofilen Lennart ”Lillis” Bertilsson, tidigare fotbollsdomare och teletekniker på radiostationen Grimeton, är också på plats.

– Lantmännen är viktiga för Grimeton. Allting hör ihop och vi måste hålla samman. Förr låg här en matbutik. Nu får man åka till Hunnestad. Det är viktigt att man håller på bygden, säger han.

Det är inte första gången trädgårdsbutiken ställer till med något av det här slaget. I september förra året arrangerades en skördefest och två månader senare en slags skogsdag.

– Vi är flera mindre som samarbetat. Exempelvis med utskick av reklamblad. Vi försöker få inspiration av varandra och lånar ofta idéer, säger Johan Johansson.

Hela familjen fixar påskstämning

Från ett släp utanför butiken säljer Linda Braun Modée och Ronny Modée från Grimeton trädgård och fastighetstjänst påskliljor och penséer.

– Vi brukar egentligen inte odla blommor på det här viset. Snarare är vi ute i kundernas trädgårdar och hjälper till, säger Linda.

Intill släpet står en skyltdocka klädd som en påskkärring. Där finns också ett flertal handgjorda kvastar för den som är sugen på en tur till Blåkulla. De är anpassade efter olika sorters rumpor. Det finns exempelvis en ”pruttkvast”, en ”bonnkvast” med dåligt avgassystem och en kvast för den som vill spela quidditch. Linda har också byggt en liten fontän, med blått vatten som rinner ur kittlar.

ANNONS

– Den är lite udda. Om man bortser från att man blir väldigt kissnödig tycker jag att det är trevligt med ljudet av kluckande vatten, säger hon.

Inne i butiken har Linda och Ronnys döttrar, Lina Braun Modée och Sara Nilsson, byggt en fiskedamm med pallkragar och halm, där besökande barn har kunnat fiska påskägg.

– Det är jättemånga som har varit här och det har inte varit några sura miner, säger Lina, efter det att hon och systern börjat packa ihop fiskedammen.

LÄS MER:Motorsågsexperten Stellan Eriksson: ”Använd sågskyddsbyxor”

LÄS MER:Linda Braun Modée vill se fler skyltfönster i juleskrud

LÄS MER:Trots yngelröta flödar honungen i Halland

ANNONS