Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pierre Bäck, mannen som utvecklat företaget och Varbergs Hockeyklubb. Bild: Micael Andersson
Pierre Bäck, mannen som utvecklat företaget och Varbergs Hockeyklubb. Bild: Micael Andersson

Affärsresan från frallor till fiber

Redan som litet gossebarn intresserade sig Pierre Bäck för affärer. Han började sälja tidningar som åttaåring och var glad när lösnummerpriset för tidningarna låg på 3.50. Morgontrötta kunder slängde gärna fram en silverfemma och bonusen blev bra för unge herr Bäck.

Pierre Bäck är vd och en av delägarna i Bäck Installation tillsammans med brodern Mattias samt Lars Johansson. Företaget är inte särskilt uppmärksammat lokalt, trots att bolagets säte är i Varberg. Faktum är att företaget är mer uppmärksammat utanför kommunen. Huvudkontor ligger i Kungsbacka och filialer finns i Stockholm och Örebro. Företaget närmar sig 200 anställda.

Men vi börjar väl från början. Vi sitter i restaurangen i hamnen och jag får en livsberättelse levererad under två timmar. Man slås av hur 49-åringen kan hinna med allt. Energin att hela tiden utvecklas verkar inte ha några stopp.

Hade du som liten klart för dig vad du ville göra?

– Nej, men det var ju mycket idrott och synen på pengar var annorlunda. Man fick spara eller vänta på tomten. Så jag jobbade mycket, hjälpte till i morbrors verkstad och ibland i ett gatukök. Släkten på mammas sida var de flesta entreprenörer. Jag fostrades rätt fort i att göra om en krona till två genom att investera.

En granne hade ansvaret för tidningsutdelningen av GP och GT. Verksamheten kryddades efter en tid med att även sälja frallor. På morgonen hämtade Pierre brödverk hos Stures bröd som låg beläget högst upp på Träslövsvägen.

Pierre gick el- och tele och var nära på garanterad ett jobb efter gymnasiet. Du hade på kärnkraftverket om du ville.

– Det var roligt under revisionerna och den puls det gav, men resten av året var det dött. Insåg rätt fort att det inte stimulerade mig med ett så inrutat liv så jag sa upp mig. Min far var inte glad men idag jobbar han hos oss och trivs bra.

Resan började igen 1992 när Pierre körde igång eget efter att ha gjort lumpen på K3 (jägare i Karlsborg) och pluggat in företagsekonomi på kvällarna. Han hade knappt hunnit starta upp kabel-tvföretagen förrän fastighetskraschen kom och marknaden stendog.

– Där stod man utan jobb. Men efter research hittade vi att det byggdes upp en ny infrastruktur med mobilnätet. Problemet var att det enbart var Ericsson och Telia själva som hade monopol på installationerna men efter ett möte med Comviq (Jan Stenbeck) där vi erbjöd att bygga två master gratis så flabbade dom. Vi fick snabbt kontrakt att bygga fler.

1997 blev ett tungt år. Stafylokocker satte sig i ryggen och Pierre säger att han var ”nära att stryka med”. Mastbiten såldes ut eftersom Pierre inte längre klarade av att klättra. Efter 1,5 år när Pierre börjat ta sig fram på kryckor åkte han och brodern till Kungsbacka.

– Målet vara att köpa en reklamfirma som vi inte kom i hamn med och när vi åkte därifrån så såg vi en tom lokal som vi hyrde. Brorsan var lite förundrad på vägen hem och undrade vad de skulle göra med lokalen. Svaret var att jag inte visste, men att vi måste hitta på något. Jag blir galen av att gå hemma.

Det slutade med att de öppnade en butik som sålde larm, antenn och tv.

– Blåste det ute stängde vi och vindsurfade.

Gamla kontakten Comhem hörde av sig och undrade om Pierre kunde samarbeta på nytt. Över en helg togs butiken över av svågrar och Pierre fixade folk för att förse 4 000 lägenheter med kabel-tv.

– I nästan samma veva köpte vi upp Energiverkets kabel-tv-nät i Kungsbacka och byggde om och började leverera internet.

Ruljansen var igång och utvecklingen fortsätter. Nu är de omkring 200 anställda. Men att växa snabbt är inte alltid lätt.

– För tre år sedan drog vi i handbromsen då vi tyckte att vi började tappa det driv och glädje som är vår framgångsfaktor. Vårt mål med att öppna en ny avdelning vart tredje år för att stimulera bolaget hade gjort att vår unika kultur hade börjat vackla. Nu har vi släppt handbromsen och anställer kanske fem i veckan.

Det verkar inte finnas många lugna stunder i Pierres liv, även om han följer dottern Felicia som spelar runt om i Västsverige. Pierre är dessutom ordförande i hockeyklubben.

– Utan en fru och barn som ställer upp hade jag som galen entreprenör inte haft någon familj.

När kopplar du av?

– När hela familjen är ute på olika aktiviteter.

Det finns inte många lugna stunder i Pierre Bäcks liv. Han började med att sälja tidningar och kränga frallor. Vid sidan om företaget är han ordförande i hockeyklubben i Varberg.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Född:

1969 i Varberg.

Familj:

Fru Jeanette Bäck och barnen Felix, 20, Felicia, 15, Filippa Bäck, 9.

Intressen:

Ishockey (ordförande i Varberg Vipers), tennis, vindsurfing, Varberg för liv och hunden Nisse.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här