Advokat misstror åtalads minneslucka

Den mordåtalades minneslucka ifrågasätts av de efterlevandes målsägandebiträde. – För mig känns den märklig, säger advokat Kent-Olof Stigh.

ANNONS
|

Varbergs tingsrätt hade planerat för en heldag men mordet under parmiddagen i Onsalavillan den 5 december var avhandlat redan efter drygt två timmars förhandling.

Sedan den åtalade 40-åringen letts in i rättssalen i handbojor, kunde han berätta om middagen, fram till att bordet dukades av.

–Sedan minns jag att jag sitter i polisbilen, och lite av vad som händer inne hos grannarna, sa han under förhöret.

Denna minnesfunktion ifrågasattes efter förhandlingen av advokat Kent-Olof Stigh, målsägandebiträde för den dödade mannens närmaste anhöriga.

– Jag ifrågasätter starkt hans minneslucka; detta att han har den enbart vid ett tillfälle, sa advokat Stigh. I mina ögon känns det märkligt.

ANNONS

Advokat Stigh pekar på den aspekten att om en person gjort ett brott under ett tillstånd att vara ’helt frånkopplad från omgivningen’ - då kan han bli straffri.

–De är ovanliga men jag har själv haft ett sådant mål. Om du drabbas av en akut psykos och begår en gärning då du inte vet vad du gör, då har du heller inget uppsåt och kan bli straffri, sa Kent-Olof Stigh.

Han trodde dock inte att utgången här skulle bli så.

–Det finns för många andra omständigheter, som att 40-åringen känt sig förföljd och övervakad av dem han attackerade.

Den åtalade 40-åringen var uppenbart svårt plågad i rättssalen. Hans röst bröts vid flera tillfällen och han fick återkommande gråtattacker. Iklädd svart t-shirt och svarta byxor satt han mestadels still på sin plats, bredvid sin försvarare Leif Silbersky, med ansiktet dolt för åhörarna av vänsterhanden som han lutade huvudet i.

Under en av gråtattackerna, under kammaråklagare Ann-Christin Claessons förhör, lade advokat Silbersky handen på sin klients axel och bad åklagaren att överväga om fler frågor verkligen behövdes.

Änkan efter den mördade mannen gjorde ett samlat och korrekt intryck under sitt vittnesmål som hon lämnade efter att 40-åringen på hennes begäran flyttats till en angränsande sal. Hon berättade om sin makes och 40-åringens långa vänskap, att familjerna haft ett frekvent umgänge och under de senaste tio åren tillbringat i stort sett varje semester tillsammans.

ANNONS

Den 5 december kom 40-åringen och hans familj hem till henne för att hans fru uttryckt oro för att maken betedde sig konstigt.

–Vi ville vara goda vänner och verifiera hennes oro. De dyker upp vid sex-tiden. Allt är som vanligt. Vi sätter oss för att äta. Det enda som är ovanligt är att /40-åringen/ inte äter så mycket. Annars är det som vanligt; en glad, lätt stämning, berättar änkan.

De äter revbensspjäll med stekt potatis. Barnen springer upp på övervåningen och leker. De vuxna börjar duka av. 40-åringen tar grillfatet. På det ligger en 34 centimeter lång kökskniv.

De båda männen möts vid köksön, 40-åringen sticker kniven i bröstet på sin barndomsvän.

–Jag ser ångesten i hans ögon – att han tänker ’vad fasen hände här’. Min man håller sig för bröstet och jag ser knivskaftet ligga på golvet, berättar änkan.

Leif Silbersky sa efter förhandlingen att det är ”solklart” att hans klient kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

–Han vill berätta och går nu i terapeutisk behandling. Vi får se om det kommer fram något i den, sa Silbersky, som konstaterade att hans klients oprovocerade attack på barndomsvännen ”visar hur det mänskliga psyket kan fungera, väldigt skrämmande”.

ANNONS

På förkvällen 5 december knivhuggs en man till döds under en parmiddag i sitt eget hem i en villa på Onsalahalvön. Gärningsmannen är hans 40-årige barndomsvän, som sedan våren/sommaren haft svåra psykiska problem med förföljelseidéer. De går ut på att barndomsvännen, i maskopi med ett grannpar, övervakat och avlyssnat honom. Grannparet skadas svårt när 40-åringen slår sig in i deras hus och attackerar dem med kniv och yxa.

De närmaste anhöriga till den knivdödade mannen begär vardera 75 000 kronor i skadestånd.

Rättegången fortsätter på onsdag i nästa vecka med mordförsöket på grannparet, och avslutas dagen därpå.

ANNONS