Advokat i våldtäktsmål kritisk mot läckorna

Tomas Ekbrand säger att det råder sekretess.

ANNONS
|

Advokaten som försvarar den misstänkte 47-åringen i Varberg är kritisk till att hans klient framställs som en serievåldtäktsman.

– Någon har läckt de gamla domarna av en anledning, säger Tomas Ekbrand.

Den häktade mannen nekar fortfarande till att ha rånat och våldtagit en kvinna i Veddige i november och en kvinna på Getterön i januari.

Belastningsregistret gallrades

Tillhans försvarare har Tomas Ekbrand från Advokathuset Gothia i Göteborg utsetts och han vänder sig mot epitetet serievåldtäktsman, trots att hans klient är dömd flera gånger tidigare.

– De domarna ligger 25–30 år tillbaka i tiden och har ingen koppling till de nya fallen. Jag är förvånad över att någon lämnar ut information om dem, säger Ekbrand till HN.

ANNONS

Han syftar på att domarna gallrades ut ur mannens belastningsregister tio år efter mannens sista fängelsestraff, eftersom han inte hade dömts för något nytt brott under den perioden.

Hur mår din klient?

– Generellt kan jag väl säga att ingen tycker att det är roligt att utmålas som våldtäktsman. Det här har fått dimensioner som inte är rimliga. Jag antar att det är för att vissa tidningar vill sälja lösnummer.

Hur förklarar mannen att hans dna säkrades på brottsplatsen i Veddige förra året?

– Jag har ingen kommentar, men jag undrar vem som har sagt det? Det ska vara sekretess på sådana uppgifter också, fortsätter Tomas Ekbrand.

Svaret är att uppgiften om dna-fyndet lämnades av kammaråklagare Ginger Johansson till Hallands Nyheter.

Dömd redansom 18-åring

Åklagaren har också bekräftat att mannen dömdes flera gånger för bland annat våldtäkt när han var mellan 18 och 22 år gammal.

Att utredarna plockar fram tidigare domar bekräftades först efter att Aftonbladet hade publicerat uppgifterna.

– Någon har läckt de gamla domarna till pressen av en anledning, menar Tomas Ekbrand.

ANNONS