80 lägenheter rivs i Bua

Varbergs Bostad har beslutat att riva 80 lägenheter i Bua. – Jag känner mig snuvad på konfekten, säger Grete Hansen Stenqvist, som fick ny bostad förra året.

ANNONS
|

Under de närmaste tio åren kommer 80 lägenheter i Bua att rivas. Sammanlagt handlar det om sex stycken huskroppar på Violvägen, som tillhör Varbergs Bostad. Husen byggdes i början av 70-talet på grund av bostadsbrist och i samband med att både Ringhals och Värö var på väg att anläggas. Anledningen till att de nu måste rivas är att marken är för dålig.

– Det är väldigt mycket lerjord i området vilket innebär att sättningarna ökar och husen kommer att fortsätta att sjunka. Men det finns absolut inga säkerhetsrisker med det här, säger Hans-Emil Lundquist, förvaltningschef på Varbergs Bostad.

De boende i området fick nyligen ett informationsblad från Varbergs Bostad som meddelade att husen nu kommer att rivas. Grete Hansen Stenqvist flyttade in på Violvägen i februari förra året och kommer nu att tvingas flytta inom en tioårsperiod. För henne kom beskedet som en chock.

ANNONS

– Jag är rätt upprörd över det här. När jag tecknade kontraktet var det inte direkt det här jag hade räknat med. Jag har investerat i den här lägenheten och för mig betyder det här ganska mycket, säger hon.

Margareta och Stig-Arne Hermansson flyttade för sju år sedan in i en fyra på Violvägen. Att huset inte står på en stadig grund märkte de ganska snabbt.

– Vi har trivts jättebra men man märker att det lutar ganska mycket här. Öppnar jag kylskåpet trillar tomaterna ut och rullar ut i hallen. Jag ser rivningen som någonting positivt, vi har länge velat flytta till en trea, säger Margareta Hermansson.

Paret Hermansson bor på Violvägen 4 och det är där det är som mest akut eftersom de måste flytta redan inom ett år. Varbergs Bostad kommer att erbjuda samtliga hyresgäster ersättningslägenheter i Bua.

– Vi erbjuder dem två alternativ och vi kommer att lyssna på vilka önskemål våra hyresgäster har och ta hänsyn till deras behov. Det här är en ofrivillig flytt och därför står vi för alla flyttkostnader, säger Hans-Emil Lundquist. …

Hur kommer det här påverka hyran?

– Hyrorna i Bua är relativt låga och får man en likvärdig lägenhet kommer det inte att vara många kronors skillnad.

ANNONS

Grete Hansen Stenqvist hoppas nu få mer information av Varbergs Bostad.

– Jag kan förstå att marken är ett problem och att man behöver fixa det, men hade jag vetat det här när jag flyttade in förra året hade jag aldrig gjort det.

ANNONS