Nya bostäder. Här i kvarteret Igladammen kan närmare 80 nya lägenheter komma att byggas.
Nya bostäder. Här i kvarteret Igladammen kan närmare 80 nya lägenheter komma att byggas.

80 bostäder kan byggas i Igladammen

Närmare 80 nya lägenheter kan bli verklighet i kvarteret Igladammen på Söder.

ANNONS
|

Kvarteret innehåller nio byggnader, varav fem tillhör det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad, två är bostadsrättsfastigheter och två privatägda fastigheter. Alla utom en fastighet har nu varit med och lämnat in en planansökan till kommunen. Varbergs Bostad har lämnat in en egen ansökan.

Magnus Lindberg var den som kom på idén att bygga till två våningar på de 2,5-3 våningar som finns där i dag.

– Det var över en bit mat när jag satt och käkade med min kompis på hans balkong på andra våningen. Då kom vi på idén att man kan bygga till fler våningar. Det skulle bli jättefint och man kan se Ankaret därifrån. Dessutom är det ett jättestort behov av bostäder, säger han.

ANNONS

Han har varit med och hjälpt de boende i området att skicka in planansökan. Totalt menar han att tillbyggnaden skulle kunna ge ungefär 70-80 nya lägenheter. Det är mer än dubbelt så många lägenheter som finns där i dag.

Tanken är att det skulle kunna bli två- och trerumslägenheter. De hyres- och bostadsrätter som finns där i dag planeras dock inte att ändras, förutom att de kan få inglasade balkonger och en ny fasad. Husen kan också få hissar, något som inte finns i dag. Dessutom kan det bli tal om en underjordisk parkering.

– I dag har de lite halvdana parkeringar och ställer bilarna överallt på gårdarna, säger Magnus Lindberg.

Han menar att det kan bli både hyres- och bostadsrätter om Varbergs Bostad också väljer att bygga på sina fastigheter.

Magnus Lindberg hoppas på att projektet ska godkännas. I så fall tror han att det kan komma igång tidigast 2018.

Enligt Claus Pedersen, planchef på stadsbyggnadskontoret, ska ärendet upp i byggnadsnämnden efter sommaren. Att en fastighet inte har deltagit i planansökan hindrar inte ett fortsatt planarbete.

– När man gör en planprövning av ett helt kvarter känns det märkligt att lämna kvar en fastighet. Men det är inget som kommer att beröra de som bor där särskilt mycket, säger han.

ANNONS

Stadsbyggnadskontoret har ännu inte tagit ställning till projektet. Först efter att en planprövning har gjorts kan ett förslag till en ny detaljplan tas fram.

– Men preliminärt har jag känt att det blir intressant att pröva det.

Det är dock inte säkert att Varbergs Bostad kommer att välja att bygga till några våningar på sina byggnader, trots att bolaget har lämnat in en planansökan.

– Vi vill ha en större planberedskap, därför vill vi följa med på den här detaljprövningen. Men än så länge har vi inte några planer på att förändra huskropparna, men möjligheten ska finnas om möjligheten ges, säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.

ANNONS