Till salu. Konkursförvaltaren Arne Rohdin har tagit över Matpartner Svenska AB efter konkursen. Nu letar han en köpare till verksamheten som har haft sin produktionsanläggning ute på Varberg Nord i moderna lokaler.
Till salu. Konkursförvaltaren Arne Rohdin har tagit över Matpartner Svenska AB efter konkursen. Nu letar han en köpare till verksamheten som har haft sin produktionsanläggning ute på Varberg Nord i moderna lokaler.

41 anställda uppsagda

Matpartner Svenska AB, med anläggning i Varberg Nord, har gått i konkurs. Samtliga 41 anställda är uppsagda och får lön via den statliga lönegarantin.

ANNONS
|

Konkursförvaltaren Arne Rohdin har träffat den uppsagda personalen och berättat att han försöker hitta en köpare till verksamheten. I personalstyrkan var det 29 livsmedelsarbetare och 12 tjänstemän.

– Det är besvärligt för dem att gå ut i arbetslöshet lagom till sommarsemestern. Sen har de väl anat att det inte gått så bra under en längre tid, säger han.

2010 övertogs Hot Cuisine av det nybildade bolaget Matpartner Svenska AB. Ambitionen var att redan efter ett år omsätta 200 miljoner kronor med ett positivt resultat. Men riktigt så lätt var det inte att sälja färdigmat till butiker och storkök.

ANNONS

De senaste två åren har bolaget gått med 48 miljoner kronor i förlust, enligt årsredovisningarna.

Sedan 12 december 2012 har bolaget varit föremål för företagsrekonstruktion, vilket är ett alternativ till konkurs för företag som på sikt har en möjlighet att överleva.

– Orsaken till konkursen var att vi hade en för svag bearbetning av marknaden. Vi hade helt enkelt en för liten säljkår, säger Urban Andersson, styrelseordförande i Matpartner Svenska AB, som uppskattar att ägarna har förlorat sammanlagt drygt 50 miljoner kronor sedan starten.

– Jag brukar säga att 100 000 om dagen har gått förlorat. Det är inte klokt.

Hur kunde det få fortgå?

– Det fanns en rimlig idé om att det skulle fungera med konceptet med färdig mat. När det började kärva med säljbolaget kom vi fram till att det behövdes tio miljoner kronor för att investera i en ny marknads- och säljorganisation.

– Största ägarna bestämde sig för att sälja fastigheten som de ägde via ett fastighetsbolag. Tio miljoner från den försäljningen skulle överföras till produktionsbolaget och tills det var klart sköt ägarna till pengar. Men försäljningen av fastigheten kom aldrig till skott, berättar Urban Andersson.

ANNONS

Dödsstöten för Matpartner Svenska AB var när Coop, en av de större kunderna, sa upp sitt avtal i början av juni. I samband med det tappade företaget cirka 40 procent av sin omsättning och då gick det inte att lägga fram det ackordförslag som rekonstruktören arbetade på.

Verksamheten avbröts den 10 juni i samband med konkursen. Nu försöker konkursförvaltaren, advokat Arne Rohdin, sälja verksamheten.

Han konstaterar att anläggningen är ”fantastiskt fin” med ändamålsenliga lokaler och moderna maskiner.

– Det vore synd om det slaktades och såldes ut, säger han.

Bouppteckningen är inte färdig, men helt klart handlar det om stora värden med fordringsägare som riskerar att förlora miljonbelopp.

Det finns sammanlagda leverantörsskulder på drygt 13 miljoner kronor. Förmånsrätt vid utmätningen har bland annat Swedbank, där det finns skulder på flera miljoner och Almi Företagspartner i Halland med en fordran på 7,5 miljoner.

Även staten, där det finns en skatteskuld på 844 000 kronor och en lönegaranti på 2,6 miljoner, har rätt att få betalning före andra borgenärer.

Företagets bokföring visar att det finns inventarier till ett värde av 10 miljoner, ett varulager på 3,2 miljoner och pantsatta kundfordringar på 8,7 miljoner, enligt uppgifter från konkursförvaltaren.

ANNONS

– Den 7 augusti är det edgångssammanträde i tingsrätten och då vet jag mer exakt hur stort underskottet och bristen i boet är, säger Arne Rohdin.

Enligt styrelseordförande Urban Andersson kommer fordringsägarna att kunna få tillbaka sina pengar.

– Maskinerna där de står nu är värderade till 30 miljoner kronor. Om verksamheten hade sålts före konkursen hade alla avtal med kedjorna varit värdefulla. Det fanns avtal med både Ica, Axfood och Coop. Det hade varit en helt annan styrka i försäljningen med de kontrakten, säger Urban Andersson.

Ägarna till Matpartner Svenska AB har varit flera till antalet och har bestått av svensk-norska intressenter. Störst ägarandel, 90 procent tillsammans, har utlandssvensken Bo Berglin, bosatt i Malaysia, norska industrialisten Dag Freddy Henriksen via bolaget Gastronomia AS, hans far Freddy Henriksen via företaget Freddy Invest samt Mats Norlander från Skärhamn via bolaget Norlander Invest.

Mikael Fredriksson och Thomas Jeremejeff, som driver företaget Inzpiration affärspartner AB, ägde från början en större aktieandel i bolaget och agerade som säljare åt Matpartner Svenska AB fram till företagsrekonstruktionen. De har lämnat och ägde bara någon procent vid konkursen.

ANNONS