400 släktingar firar jubileum

Det är gården som har 1 000 ägare. Men inte nog med det, alla är släkt med varandra. I sommar fyller Ottersjö familjeförening 100 år.

ANNONS
|

Tornseglarna kvittrar och hälsar oss välkomna till Ottersjö. Men det är inte alla som bjuds in till den långa längan av sovrum, skrubbar och kammare. Här måste du tillhöra en av de närmare 1 000 ägarna eller följa med som gäst. Inne på ett av de gamla borden ligger en läggare där gästerna får skriva in sig vid besök.

På lördag, den 6 augusti, kommer 400 släktingar att samlas för att fira att Ottersjö familjeförening fyller 100 år. Då kommer släktingar att underhålla med teater, orkester och konstutställning.

– Alla som har nosat på Ottersjö kommer, säger Lena Ellborg, som var ordförande i föreningen på 80- och 90-talet och i dag är den äldsta i släkten.

ANNONS

På somrarna kan 50-60 personer bo på Ottersjö samtidigt. Här firar många familjer midsommar, med en stång som reses på den stora gräsmattan framför ingången. I slutet av juli börjadeen tre veckors lång matfest som släkten kallar för storhushållet. Då görs ett schema upp där de turas om att laga mat.

– Alla som kommer hit känner att de har kommit hem och att de har ett gemensamt ansvar, säger Lena Ellborg.

Klippa rosorna, städa inomhus eller rensa i trädgården. Alla måste göra minst en arbetsinsats medan de bor på gården.

– Den byggdes upp för omhändertagande och medkänsla. När man är lite deppig och har en tung period kan det vara skönt att ha ett sådant här ställe att komma till. Ottersjö är en oas för stressade människor.

Barnen tycker förstås om att bada i Skärsjön, vars vatten lär vara lika kristallklart som namnet anger. Men innan de får lov att gå ner dit utan sina föräldrar måste de klara av att simma fram och tillbaka till den lilla ön som finns i sjön.

– Det är ett mandomsprov som vi har här.

ANNONS

Lena Ellborgs tidigaste barndomsminne är dock en något tragisk historia.

– När jag var fyra år låg jag för döden och hade lunginflammation och det fanns inget penicillin. Men faster Anna hade pondus och doppade mig i iskallt vatten. Det var det enda sättet att få ner febern.

Förutom det minns hon såklart spänningen på vindsvåningen. Med de låga träbalkarna och knarrande golvplankorna var det ett givet ställe för lek.

– Det var jättespännande när man var liten och sprang där uppe i mörkret. Då skrek man "rövare, rövare, bom, bom, bom. Vill du mig något så kom, kom, kom".

Det är just de gemensamma minnena som den stora släkten delar som hon tycker är roligast.

– En del yngre medlemmar som bor i Stockholm skriver ibland på datorn att de längtar hem till sitt paradis. Och det kan du nog förstå när du ser bryggan vid sjön där man inte ser något annat hus i närheten.

Ottersjö familjeförening

De 13 syskonen Holmdahl köpte Ottersjö 1916 för att se till så att brodern Martin, som hade en funktionsnedsättning, inte behövde bo på ett hem.

Martin Holmdahl var Lena Ellborgs farbror. Hon är i dag den äldsta i släkten.

Många av rummen på Ottersjö är döpta efter personer som har vistats där, så som Faster Annas och Farbror Martins rum.

De äldre släktingarna skänker ofta andelar i gården till de yngre.

Alla medlemmar har varsitt släktnummer så att de ska vara lätt att hålla koll på.

ANNONS