Annika Werdelin och Malin Svarfvar, enhetschefer på Kulturskolan i Varberg, ser fram emot hösten.
Annika Werdelin och Malin Svarfvar, enhetschefer på Kulturskolan i Varberg, ser fram emot hösten. Bild: Privat

3D-modellering, ”Kulår” och hopp inför hösten

Efter ett år av kreativa distanslösningar och en del närundervisning räknar Kulturskolan med att äntligen få återgå till det normala i höst. Och i utbudet presenteras ett par nyheter.

ANNONS
|

Det senaste året, och i synnerhet den senaste terminen, har varit ansträngande för Kulturskolan i Varberg.

Coronarestriktioner har krävt kreativa lösningar för distansundervisning och konserter och evenemang har inte kunnat genomföras som vanligt.

Nu räknar de med att bedriva undervisning som vanligt i höst, något de ser mycket fram emot.

– Det är härligt att vi kan öppna upp verksamheten och ha en mer normalt fungerande kulturskola igen, säger Annika Werdelin, en av enhetscheferna på Kulturskolan.

Malin Svarfvar, även hon enhetschef, håller med och fyller i:

– Ja, nu kommer vi att öppna upp alla ämnen för närundervisning som det heter. Förut fanns ju inget ord för det, det var bara undervisning... De restriktioner som ligger kvar i höst kommer vi självklart att följa.

ANNONS

Sedan oktober har Kulturskolan inte haft några evenemang på plats. Möten mellan elever och lärare har skett via skärmar.

– I dramaklassen till exempel har de yngre barnen fått en filmföljetong att interagera med under några veckor. Det har varit svårt att bedriva undervisning i just gruppämnena, säger Malin Svarfvar.

Även om både Malin Svarfvar och Annika Werdelin är överens om att det inte har gett samma värde som närundervisning kan de se vissa fördelar med distansundervisningen. De hoppas kunna erbjuda en flexibilitet för elever som fortsättningsvis vill genomföra kurser på distans.

– Det finns elever som faktiskt växer av att få vara i sin hemmiljö. I vissa fall finns även logistiska anledningar till att det är bättre, som att man bor långt bort till exempel. Det finns delar som vi vill fortsätta använda oss av för att det ska vara så tillgängligt för så många barn och unga i kommunen som möjligt, säger Malin Svarfvar.

Till hösten börjar Kulturskolan även sin nya satsning Kulåret. Då får elever mellan 7-8 år prova på sex olika ämnen i fem veckor vardera.

Det finns även ett Kulår light, där man under ett halvår får prova på tre olika ämnen.

ANNONS

– I lightversionen riktar vi oss mot tre grundskolor – Vidhögeskolan, Bosgårdsskolan och Bockstensskolan. Då kommer lärarna ut till skolan och så får man ha undervisningen i sin hemskola, säger Annika Werdelin.

Det nya ämnet 3D-modellering finns också bland nyheterna.

– I detta nya ämne lär sig eleverna skapa digitala miljöer i 3D. Tekniken används exempelvis i animerad film och dataspel, säger Annika Werdelin.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS