3 miljoner kronor till hamnutredning

Nu är det dags att börja titta på detaljerna vad gäller hur den nya hamnen ska se ut. Prislappen på undersökningen blir tre miljoner.

ANNONS
|

Förra veckan beslutade kommunens politiska ledning att lägga 3 miljoner kronor på en förstudie för att se hur den planerade hamnflytten tekniskt och miljömässigt kan ske på bästa sätt.

Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker att det är en lagom stor summa med tanke på hur mycket projektet kommer att kosta totalt.

– Det kan låta som mycket pengar, men det handlar om investeringar upp emot 600 miljoner kronor. Det är viktigt att det undersöks ordentligt innan en så stor satsning, så i relation till det så är 3 miljoner en ganska liten summa, säger hon.

ANNONS

Pengarna kommer framför allt att användas till att undersöka tekniska och miljömässiga lösningar för bygget.

– Man kommer bland annat hyra in tekniska konsulter som filmar bottnen, tar prover och gör muddringsplan i enlighet med den miljödom som finns, säger Anders Wiberg som är projektledare för Farehamnsprojektet.

Förstudien kommer att pågå under hela 2016. Men redan under början av hösten ska det bestämmas vilken typ av hamn det ska bli. Som HN berättat tidigare finns ett par alternativ vad gäller den nya hamnens utformning.

– De delar av studien som är kopplade till valet av utformning ska såklart vara klara innan det bestäms. Men de delar som är av mer teknisk natur kommer vi fortsätta med hela året, säger Anders Wiberg.

ANNONS