22 miljoner för att driva Varbergs badanläggningar

Medley AB vann upphandlingen trots att konkurrenten Befair kom med ett högre bud.

ANNONS
|

Den borgerliga majoriteten i kultur- och fritidsnämnden har beslutat att Medley AB får driva simstadion och Varbergs kommande badanläggning Pingvinen i sju år. För det ska företaget betala drygt 22 miljoner kronor.

– Om Veddige simhall ska renoveras och vara kvar får Medley tillbaka 400 000 kronor för att driva även den anläggningen, men den utredningen är inte klar, säger Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Så mycket skilde mellan buden

Det andra budet kom från Fair Utveckling AB (Befair) grundat av tidigare chefer inom Medley AB. Deras bud var på 23 750 000 kronor och alltså nästan två miljoner högre, för fem år med möjlighet till två års förlängning.

ANNONS

– Vi bedömer ett flertal andra punkter, som utvecklingsplaner och personalpolitik, och sammantaget valde vi Medley, eftersom Befair inte har samma erfarenhet, förklarar Lena Språng.

Kommunens redovisning visar att Medley var överlägset i poängbedömningen för den skriftliga presentationen (46 poäng mot 24) i de fem kategorierna service och utbud, bemanning, personal och organisation, vattenkvalitet och städning, utveckling och framtidsplaner, samt säkerheten.

I den muntliga presentationen (26–9) var Medley bättre på att bland annat inge förtroende och svara på frågor. Det sammanlagda jämförelsetalet omräknat i kronor slutade på nästan 31 miljoner för Medley mot knappt 28 miljoner för Befair.

Risker med en privat aktör

I tisdagens omröstning vann sju röster från de borgerliga partierna över de fyra från den socialdemokratiska gruppen, som reserverade sig mot beslutet. S-gruppen vill att kommunen driver badanläggningarna, som det var tänkt från början, och nämner tre risker med en privat aktör:

• Risken för att upphandlingen överklagas, så att en organisation för driften inte hinner byggas upp innan Pingvinen ska öppna i september 2021.

• Risken för en konkurs, exempelvis om coronapandemin blir långvarig. Då måste kommunen ta över driften.

• Risken för att tvingas ersätta företagets intäktsbortfall om badanläggningarna går sönder och måste vara stängda.

Oklart hur stor besparingen blir

S-gruppen är även kritisk mot att kommunen investerar nästan 500 miljoner kronor i en ny badanläggning och sedan låter ”en privat aktör tjäna pengar på den”. Eftersom kommunen ska fortsätta att betala närmare 30 miljoner kronor per år för badanläggningarna är S-politikerna i nämnden ”tveksamma till om det här blir så stor besparing i slutänden”.

ANNONS

– Vi tror på minskade utgifter på mellan 3,2 och 4 miljoner per år, men det som avgjorde var även utbudet som Medley AB har. Kommunen har ingen erfarenhet av att driva en anläggning som Pingvinen, medan Medley har färdiga koncept med aktiviteter, så att det kommer igång snabbare och inte blir några ”barnsjukdomar”, säger Lena Språng (C).

Personalen flyttas över

Medley AB driver sedan tidigare den nya simhallen i Kungsbacka och ett 40-tal andra anläggningar i Sverige. Företaget hade 2019 en omsättning på 335 miljoner kronor och 259 anställda.

Medley ska även ta hand om café och gym i Pingvinen, medan Varbergs kommun fortsätter att driva ishallen på samma plats i stadsdelen Håsten.

– Alla i personalen erbjuds att gå över till Medley. Ingen får sparken på grund av arbetsbrist, lovar Lena Språng.

Precis som tidigare är det kommunen som bestämmer vad det ska kosta i inträde och vilka öppettider anläggningarna ska ha. Priserna i café och gym sätter Medley AB, men företaget kan alltså inte höja inträdet till simhallen eller simstadion.

ANNONS