2020 - året då studenten inte blir som vanligt

Det skulle vara den där tiden. Tiden för att skråla ” sjung om studentens lyckliga dagar”, ta språnget ut på skolgården och välkomnas av anhörigas viftande plakat, sträckta högt mot skyn. Men det blir inte som planerat. Inte alls.

ANNONS

Terminen började som den skulle för Line Ringdahl, Anna Nilsson, Ellen Heurlin och Elma Kabil. De visste att hårt arbete väntade innan det äntligen skulle vara dags att lämna gymnasietiden bakom sig.

Men i februari började det pratas allt mer om det nya coronaviruset i korridorerna på Peder skrivares skola. I mars kom beskedet om att gymnasieskolan i största möjliga mån skulle ställa om till distansundervisning.

– Från början tänkte man kanske att det skulle vara i ett par veckor. Man hade aldrig tänkt att vi inte skulle komma tillbaka till skolan över huvud taget och att det skulle kunna påverka studenten, säger Ellen Heurlin.

ANNONS

Känslorna och tankarna har pendlat fram och tillbaka under våren.

Hopp och förtvivlan.

Beskedet att årets studenter inte skulle få ha ett traditionellt utspring vid Arena Varberg och mötas av nära och käras öppna farmar kom kanske inte oväntat. Ändå hade många av ungdomarna någonstans hoppats på ett mirakel.

– När jag fick reda på det så tänkte jag att det är ett skvaller just nu, det hinner ordna sig till studenten. Men ju närmare man har kommit har man känt att det är så det kommer att bli. Eleverna har nog reagerat på väldigt olika sätt. Vissa har gråtit och tyckt att det är hur fruktansvärt som helst, medans jag nog inte har fattat situationen riktigt och har tänkt att det kommer bli bra ändå. Inget blir bättre av att man är negativ, säger Ellen Heurlin.

Line Ringdahl tycker att det tråkigaste är att föräldrarna inte kommer att vara på plats för att se henne springa ut.

– Deras inställning är att det bara är att göra det bästa av situationen, att jag har hela livet framför mig. Men samtidigt tycker de att det är väldigt tråkigt att de inte får vara med när jag springer ut. De är väldigt stolta över mig och vad jag har åstadkommit under mina tre år, hur jag har kämpat. Jag är sista barnet också så det är klart att de hade velat se mig springa ut.

ANNONS

Elma, Line, Anna och Ellen tycker också det är tråkigt att de inte får springa ut samtidigt.

– Vi går egentligen i samma klass men i trean är den uppdelad i två inriktningar, ekonomi och juridik. Jag och Ellen går i 17EKB, Line och Elma 17EKA. Men vi har många lektioner ihop. Det är väldigt tråkigt att vi inte kommer att träffas på studentdagen. Vi kommer att springa ut på olika tider, säger Anna Nilsson.

De är inte helt säkra på att de ansvariga har hittat den bästa lösningen för årets studenter.

– Ärligt talat tror jag inte att de flesta är nöjda med hur det blir nu. Jag hade önskat mer tid till att komma på en lite bättre lösning. Som gör oss unga lite mer nöjda, säger Line Ringdahl.

Nu återstår bara någon vecka av hårt arbete innan det är dags att ta klivet ut i vuxenlivet.

– Gymnasiet har varit väldigt roligt. Man har vuxit väldigt mycket, alla ens kompisar har också gjort det. Vuxit i personligheten, blivit mognare, Jag är glad över att ha fått den tiden som vi har haft och de vännerna jag fått, säger Line Ringdahl.

Trots allt ser tjejerna väldigt mycket fram emot studenten, även om inget är sig likt.

ANNONS

– Det blir en coronastudent. Alla kommer att minnas det här, säger Ellen Heurlin.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Ellen, Line, Elma och Anna

Ellen Heurlin, 19, Varberg

”Det har varit superkul att gå gymnasiet och annorlunda mot grundskolan. Det känns som att vi precis började ettan och nu ska vi ta studenten. Jag har sökt vidare för att plugga. I sommar jobbar jag på Bertilssons konditori. Hade planerat ut och resa, men nu kan man stryka det”.

Anna Nilsson, 18, Rolfstorp

”Gymnasiet har gått fort. Många har sitt lilla gäng som man kommer fortsätta att träffa. Men det blir inte att man träffas varje dag. Hade tänkt att resa och jobba, men jag får väl tänka om. I sommar och höst har jag jobb på Ica Nära Rolfstorp”.

Elma Kabil, 18, Varberg

”Gymnasiet har varit väldigt roligt och lärorikt. Jag har sökt högskola, men man får se om man kommer in. I sommar jobbar jag på Coop Håsten. Egentligen hade jag planerat att resa”.

Line Ringdahl, 18, Rolfstorp

”Jag tycker att gymnasiet har varit väldigt roligt. Man har vuxit väldigt mycket. Efter gymnasiet är planen att jobba. Jag är inte säker på vad jag vill bli, så därför vill jag ge det lite tid”.

ANNONS