2020 års ringmärkning i full gång på Getterön

Exakt hur morgonen inleddes för den här grönfinken vet vi inte, men någon gång före klockan åtta fastnade den i alla fall i ett nät. Och nu finner den sig vägd och mätt och undersökt av Sam Pitt Miller – ringmärkare på Getterön.

ANNONS
|

När HN:s reportageteam dyker upp vid åttatiden på morgonen har Sam Pitt Miller hunnit vittja näten flera gånger om. Han har varit uppe sedan soluppgången. Morgonen har bland annat bjudit på rödstjärt, törnsångare och sävsparv.

– Nu när det hunnit bli varmare och solen står på är de inte så aktiva längre, men jag ska titta i näten en gång till innan jag är klar för dagen.

Lång tradition av ringmärkning

Fåglar har ringmärkts på Getterön sedan det sena 1950-talet. Det är Varbergs Ornitologiska Förening som sköter ringmärkningen.

Sams morgonrunda bland näten på Getterön är inte unik. Hundratals andra ringmärkare jorden runt har liknande morgonrutiner.

ANNONS

Ornitologer från Varbergstrakten deltar i ringmärkningen på Getteröns fågelstation men de senaste åren har ringmärkningen ofta skötts av gäster – inte sällan unga ringmärkare från Spanien och England.

Hoppas kunna göra hobbyn till yrke

Sam Pitt Miller från Leicester i England ansvarar för ringmärkningen på Getterön nu i augusti. Hans fågelintresse väcktes i tioårsåldern i samband med en utflykt till ett naturområde. Han minns särskilt en sävsparv, och blev förtjust när han några veckor senare såg ännu en sävsparv hemma i den egna trädgården.

– Jag blev väldigt fascinerad. Jag skaffade böcker om fåglar och läste massor.

Sams föräldrar fick därefter finna sig i att gå upp tidigt om mornarna och skjutsa honom till olika fågellokaler. I fjortonårsåldern började han ringmärka fåglar. Tidigare i år har han ringmärkt i Israel och Kvismaren utanför Örebro. I september börjar han studera zoologi vid universitetet i Exeter.

– Jag hoppas kunna arbeta med fåglar i framtiden. Att vara här är en bra erfarenhet för mig.

När Sam befriat fåglarna från näten lägger han dem försiktigt i tygpåsar. Väl inne på fågelstationen tar han fram dem, en i taget. Han undersöker dem varsamt och noterar art, kön, ålder och fjäderdräkt. Fettlagret bedöms också. Ringen sätts på och så vägs fågeln. Sedan släpps den iväg.

ANNONS

Rikt fågelliv

Rörsångare, kärrsångare, näktergal, lövsångare, gransångare, svartvit flugsnappare, rödstjärt, törnskata, gräshoppsångare... många Getterögäster passerar Sam Pitt Millers händer denna sommar.

En av sommarens sällsynta besökare på Getterön är annars rosenstaren.

– Den har synts en del i Västeuropa den här sommaren och det är väldigt ovanligt. Vi är många som är ganska uppspelta av att den är här.

ANNONS