12-åriga Vega om pandemin: ”Tror att Sverige är på rätt spår”

Vega Axelsson – tolvåringen med almanackan fylld av hålligång. Men i pandemitider ser tillvaron annorlunda ut och förutom inställda aktiviteter är saknaden efter mor- och farföräldrar påtaglig.

ANNONS
|

Hon går i årskurs fem på Hagaskolan. I matsalen har det tejpats upp linjer för att hjälpa eleverna att hålla avstånd. Det pratas mycket om den rådande coronapandemin inne i lektionssalarna. Men tolvåriga Vega Axelsson hänger med i nyhetsrapporteringen även på fritiden och tänker mycket på virusets påverkan.

– Det är lite svårt att undvika. Jag prenumererar på KP, kollar på nyheterna och läser andra tidningar. Forskarna ändrar ju åsikt rätt ofta.

Läs mer: Ny reportageserie i HN

Vega, som drömmer om att bli fotograf eller arkeolog, har så mycket spring i benen att hon ofta har svårt att sitta still. Almanackan brukar vara välfylld med aktiviteter av alla dess slag, men under coronavirusets utveckling gapar den mer och mer tom.

ANNONS

– Min dansuppvisning blev inställd, fotbollsläger har blivit inställda, vi har inga scoutläger, konstutställningen på Kulturskolan blev också inställd. Vi spelar fortfarande fotboll, men efter matcherna tackar vi inte med ”give me fives”, utan vi klackar med foten i stället.

”Stänger man ned allt så förstör man ju hela landets ekonomi”

Hon minns väl när hon första gången hörde talas om covid-19. Det är länge sedan nu, och det var då bara upptäckt i Kina.

– Då kunde man skämta om det: ”Tänk om det kommer hit”. Sedan drabbades hela världen.

Och nu är vi här. Mitt i en pandemi. Enligt Vega är Varberg sig likt, mycket är som vanligt. Kanske ett kvitto på Sveriges strategier, som ju har debatterats internationellt.

– Jag tror att Sverige är på rätt spår. Stänger man ned allt så förstör man ju hela landets ekonomi.

Vega lyssnar på forskarna, som faktiskt har sagt att barn inte smittar lika mycket och att de kan bära på viruset utan att veta om det. Därför oroar hon sig inte särskilt mycket för att själv bli smittad, men försöker att inte träffa äldre eftersom de tillhör riskgrupp. Speciellt jobbigt är det att inte kunna träffa far- och morföräldrar.

– Jag tänker mycket på dem. Farmor har en underliggande sjukdom och röker, så hon skulle nog inte klara sig så bra om hon fick corona. Jag har inte träffat farmor och farfar på två månader. Pappa försöker att hjälpa dem med Skype. Det går sådär.

ANNONS

Ser fram emot husbilssemester

Det nalkas sommarlov och Spanienresan har bytts ut mot en husbilssemester ned mot Skåne. De flesta hade kanske blivit besvikna över den typen av ändrade planer, men inte Vega.

– Det är bättre för miljön. Flygplan släpper ju ut mer. Och det är mysigt att vara i Sverige i stället för att åka utomlands.

Läs mer: Bengt Asterling, 82, i karantän: ”Orolig för att min fru inte ska känna igen mig”

Läs mer: Sandra förlorade jobbet i coronatider: ”Fick ont i magen”

ANNONS